TOP 5 vaelluskohdetta konkareille
Hohhoi, kaikki on jo nähty. On käyty Karhunkierrokset, Hetta-Pallakset ja Nuuksiot. Varusteita päivitetty, kompassi on hallinnassa ja retkitaidot takataskussa. Vaeltajana kaipaat haasteita, mutta mistä niitä löytyy? Keräsin muutaman vinkkivitosen hyväksi havaitsemistani Pohjoismaiden kohteista, joiden pitäisi miellyttää vaativampaakin sielua.

Kaikki kohteet - ehkä Islantia lukuunottamatta - toimivat erinomaisesti sekä kesällä että talvella.


Omien polkujen Sarek Kebnekaisen paljon kuljettujen reittien jälkeen kannattaa ottaa suunta Sarekiin. Jos olet valmis tekemään paljon ylityksiä, haastamaan jäätikköjokia ja hurjia tunturituulia, kulkemaan varvikossa, kivikossa, suolla ja rinteissä pärjäät varmasti. Vuoria löytyy valloitettavaksi useampia, joten kannattaa varata ainakin yksi huiputuspäivä ohjelmaan. 

Sarekissa ei ole merkittyjä reittejä eikä tupia, joten kartanlukutaidon ja kompassin pitää olla hallussa. Alueelta löytyy joitakin vakiintuneita kulku-uria joita seurailemalla välttää ehkä pahimmat pusikot. Puhdasta vettä löytyy hyvin kaikkialta. Hornstarndir - Maailman laidalla
Islannin länsivuonoilla sijaitseva Hornstrandirin niemi ei liene monelle tuttu. Hornstrandir on hyvä vaelluskohde omatoimiselle ja kokeneelle vaeltajalle, joka kaipaa jotain erilaista. Lähtöpaikka vaellukselle on Isafjördurissa, josta ennakkoon varattu venekyyti kuljettaa johonkin niemen pienistä poukamista. Oma majoite on pakollinen ja varusteissa on syytä huomioida Islannin sateinen ja tuulinen sää. 

Hornstrandirilta löytyy paljon vaellusreittejä, joita valloittaa oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan. Suosittelen ainakin käymään Hornvikin pystysuorilla jyrkänteillä ja pitämään silmät auki varastelevien naalien varalta. Rannassa näkee usein kivillä pötkötteleviä hylkeitä, ja saaren linnusto on omaa luokkaansa. 


Jääjättiläisten JotunheimenJotunheimenissa kaikki on suurta; vuoret, joet, laaksot, kivikot, jäätiköt. Yläilmoissa lymyävien huippujen välissä kulkiessa tuntee itsensä hyvin pieneksi ja kokee suurta kunnioitusta mahtavaa luontoa kohtaan. Jotunheimenillä sijaitsee kaksi norjan korkeinta huippua, joista kumpikin on saavutettavissa normaaleilla retkeilyvarusteilla. Myös kuuluisa Besseggenin harjanne kannattaa käydä katsastamassa väkijoukoista huolimatta. 

Jotunheimenin kansallispuisto on valtavan suuri, ja tunturimajojen ympäristöä lukuunottamatta siellä saa liikkua suhteellisen rauhassa. Jokien ylitykset voivat olla vaativia. 


Muotkatunturien kaunis erämaaAivan Suomen pohjoisosissa sijaitseva Muotkatunturien erämaa tarjoaa kokeneelle vaeltajalle loputtomasti tutkittavaa erämaata. Muotkalla parasta on kauniit joenvarret, upeat hiekkarannat, vaikuttavat honkametsät ja miellyttäväkulkuiset tunturipaljakat. Muotkalla tuntee tosissaan olevansa yksin puhtaan luonnon keskellä. 

Kulkua rajoittavat jonkin verran laajat suoalueet erityisesti puiston eteläosissa. Muotkalta ei löydy merkittyjä reittejä, mutta tarkkasilmäinen kulkija voi seurailla vanhaa postipolkua joka kulkee puiston halki. Tupia on vähän. 


UKK-puisto Suomen vaelluskohteiden yksi helmistä houkuttelee luoksensa yhä uudelleen. UKK-puisto sopii tietyllä varauksella myös tuoreille vaeltajille, mutta kokeneelle kulkijalle se tarjoaa upeita elämyksiä vaihtelevan luonnon keskellä. Avotunturialueilta näkee pitkälle ja huiput ovat hyvin saavutettavissa jalan. 

UKK-puistosta löytyy merkittyjä reittejä ja maastoon painautuneita vakiintuneita kulku-uria, mutta puisto suorastaan houkuttelee poikkeamaan polulta omille reiteille. Tupaverkosto on kiitettävän kattava, ja osasta löytyy jopa sauna.


Edellisessä postauksessa jaettiin vinkkejä uusille vaeltajille. Mikäli haluat nopsaan tiedon uusista julkaisuistani klikkaa "tykkää" -nappia Luontoloinen Facebookissa


Minut löytää myös Instagramista

2 kommenttia

 1. Ahhh... Muotka!
  Ekan kerran Muotkalla olin kohta 15 v sitten sedän kanssa. Silloin törmättiin kahteen kaveriin joista toinen oli seitsämättä kertaa peräkkäin tuolla ja sanoi ettei todennäköisesti enää muualle mene. Itse vähän ihmettelin että miksi, enää en ihmettele. Helppokulkuinen paljakka ja äärettömän kauniit jokivarret männiköineen ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen.
  Kyllä sieltä polkukakin löytyy, Kielajoen varressa menee polku aina postipolulle asti, jonkunnäköistä polun tapaista vielä siitä ylöspäinkin. Ylä-Honkavuoman itä reunalla ainakin kulkee melkoinen valtatie, kävin viime elokuussa makkaran paistossa noin 15 km tiestä maastopyörällä. Taitaa olla nuo kaikki suuremmat jokivarret melko lailla kulettuja vaikka kartalla ei polkuja näykkään kuin satunnaisesti.
  Olin jo vähän suunnitellut lähteväni Pais tuntureille mutta tämän kirjoituksesi vuoksi taitaa jäädä edelleenkin väliin... Tällä kertaa voisi lähteä Tirrosta ja kierrellä noita eteläisen Muotkan soita, kartan mukaan siellä näyttäisi olevan jonkun verran mänty metsääkin. Todennäköisesti alue jossa saa kuljeksia viikon täysin omissa oloissa.
  -Petteri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä upeilta suunnitelmilta! Itselläkin on ollut ajatuksena lähteä kesällä Muotkalle samoilemaan ihan omassa seurassa. :) Otan mieluusti reittisuosituksia vastaan viikon patikoinnille.

   Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.