Kivempää luonnossa Kivikoneen kanssa

Sisältää blogiyhteistyötäLuonnossa liikkuessa sitä havannoi erilaisia asioita. Vuodenaikoja, tuoksuja, lintujen ääniä, kasveja, ötököitä ja muuta eläimistöä. Polkua tallatessa jalka nousee välillä kiven, välillä juuren yli. Tuttuakin tutumpaa männyn runkoa on kiva sipaista ohi kävellessä. Mutta mikäs tuo kauniin valkea kivi on, joka tuolta hohtaa?


Polun kaunein kivi eksyy helposti taskunpohjalle, mutta mikä kivilaji on kyseessä?


Kivikone kannustaa pysähtymään kivien äärellä


Oletko sinä tehnyt tutunkaupat eri kivilajien ja mineraalien kanssa? Maisemasuunnittelijan opintojen parissa tutustuin kivien maailmaan ja opin tunnistamaan niitä, mutta vuosien myötä taito on auttamatta ruostunut. Vaivoin tunnistan graniitin, mutta siihen se pitkälti jääkin. 

Tästä syystä olin varsin innoissani, kun pääsin testaamaan Metson ja GTK:n yhteistyössä tekemää, täysin ilmaista Kivikone -sivustoa. Sivuston tarkoituksena on auttaa eri kivilajien ja mineraalien määrittämisessä mahdollisimman helpolla ja hauskalla tavalla. Bongaamalla tutustut luontoon lähemminRetkeilijä on paljon tekemisissä kivien kanssa. Joissakin maisemissa kiviin muodostuu suorastaan henkilökohtainen suhde - kuten rakkakivikossa. Kivien päällä astellaan ja tasapainoillaan, niihin istahdetaan tauolla ja niitä hyödynnetään jokia ylittäessä. Kiviä nostellaan teltan painoksi ja niiden takaa löytyy usein tuulensuojaisa taukopaikka. 

Kiviä löytyy kaiken kokoisia, värisiä ja muotoisia. Kokkolastakin löytyy valtavia siirtolohkareita, jotka jääkausi on myllertänyt kyseiselle paikalle. Siirtolohkareet ovat vaikuttava ilmestys, ja niiden tutkiminen on todella mielenkiintoista. Kälviällä sijaitsee hieno nähtävyys Pesäkivet, ja suhteellisen lähellä sijaitsee myös vaikuttava Ilveskivi. Ehdottomasti tutustumisen arvoisia retkikohteita! 


Rakkakivikossa sitä miettii, että paljonko kiviä on vielä jäljellä? Kivilajit koostuvat eri mineraaleista, mutta myös yksittäinen mineraali voi muodostaa kivilajin. Mineraalit taasen ovat luonnossa esiintyviä alkuaineita tai epäorgaanisia yhdisteitä, joilla on tietty kemiallinen koostumus. Esimerkiksi kulta on mineraali, joka muodostuu yksittäisestä alkuaineesta. Kivilajeista 95 % on syntynyt sulasta kiviaineksesta, ja vain 5 % kerrostumalla. 

Suomen kansalliskiveksi tituleerattu graniitti lienee meidän yleisimpiä kivilajejamme. Graniittia käytetään hyödyksi laajalti eri aloilla - kuten viherrakentamisessa. Luonnonkivi on eläväpintainen ja aina omanlaisensa taideteos. Se nostaa alueiden arvoa ja sopii kaikkialle.


Kivet ovat luonnon taidetta


Luonnonkasvit ja niiden hyödyntäminen ravintona on nyt muodissa. Marjoja ja sieniä on osattu hyödyntää jo kauan aikaa, mutta muut luonnosta löytyvät syötävät kasvit on jääneet vähemmälle käytölle. Nyt tämä vanha perinne on nostanut päätään, ja ihmiset ovat lähteneet innolla keräilemään puhdasta ja ilmaista ravintoa metsistä.

Löytämisen ilo on iso osa tätä prosessia, ja sama pätee myös muihin luonnon havainnointiin liittyviin harrastuksiin, kuten lintubongaukseen.

Kivilajien tutkiminen tarjoaa saman etsimisen ja löytämisen riemun. Luonto tulee lähemmäs kun siihen tutustuu, ja tuttuja asioita tervehtii kuin vanhaa ystävää. Metsä avautuu aivan erilaisena kokonaisuutena. Mitä tarkemmin tuntee ympäröivän luontoon, sitä syvempi suhde siihen muodostuu.

Luonto tarjoaa niin paljon kokemuksia, elämyksiä ja ravintoa sekä keholle että mielelle.Mutta nyt takaisin itse asiaan, eli Kivikoneeseen. Paras tapa tutustua Kivikoneeseen on tietenkin lähteä retkelle!Kuinka Kivikone toimii?Kivikoneen käyttö on todella helppoa. Käytön voi aloittaa välittömästi ilman sovellusten lataamista. Klikkasin itseni vain osoitteeseen http://kivikone.fi/ ja lähdin tutkimaan mitä se pitää sisällään. 


Suojalasit on tarpeen kun käyttää kivivasaraa


Kivien tunnistamiseen tarvitaan muutama työkalu. Kivivasara ja suojalasit löytyvät monen kotoa tai viimeistään rautakaupasta. Vasaralla lohkotaan kivestä näytteitä, ja suojalasit estävät niiden päätymisen silmiin. Lasittamaton posliini - kuten sähkösulake - toimii mineraalien jättämien viirujen värin tutkimisessa. Rautanaulaa tarvitaan mineraalien raaputtamiseen, ja kompassilla voidaan tutkia niiden magneettisuutta.

Työvälineet sujahtavat mukavasti reppuun risukeittimen, nokipannun ja hyvän pullan kera. Seikkailu voi alkaa.


Naarmuttaako rautanaula graniittia? Käyttöön tarvitaan tietenkin myös kännykkä, jolla Kivikonetta voidaan käyttää näppärästi luonnossa. Sovellus antaa erilaisia kuvallisia tai sanallisia vaihtoehtoja, joita klikkailemalla se määrittelee mistä kivestä tai mineraalista on kyse. 

Lopputulemana voi olla monta eri vastausvaihtoehtoa, joita klikkailemalla voi selkeiden kuvien perusteella määritellä kivilajin tai mineraalin. Helppoa! 


Minkä värinen viiru mineraalista jää sulakkeeseen? Omalla kiviretkelläni löysin lukuisia eri mineraaleja ja kivilajeja. Kaunista valkoista kiveä tuumailin pitkään, ja analysoin sen lopulta kvartsiitiksi. Mitä olet mieltä, menikö oikein? 

Kivikone sopii hyvin retkelle mukaan otettavaksi, ja sen käyttö ei vaadi ohjeiden lukemista tai etukäteistutustumista. Voisin hyvin kuvitella että erityisesti perheen pienimmät innostuvat kivien raaputtelusta ja tutkimisesta! Kivikoneen havainnolliset kuvat ja yksinkertaiset kysymykset auttavat oikeaan lopputulokseen. 

Kivien analysointi sopii kaikille luonnossa liikkuville, ja suosittelen lämpimästi tutustumaan yhteen merkittävistä luonnon taidonnäytteistä! 
www.kivikone.fi

#kivikone

#metso

@metsoworld

Lähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.