Kuinka lomailla oikein


Työpaikan keskustelusta heräsi mieleeni tällainen hieman erikoinen aihe. Nyt kun lomakausi alkaa olla lopuillaan ryhdytään haaveilemaan tulevasta joululomasta ja joillakin onnekkailla myös pienestä syyslomasta (ainakin lapsellisten keskuudessa). Yleisesti ottaen kaikki pitävät "oikeana" tapana lomailla kesällä se neljä viikkoa putkeen ja mikäli lomakertymä sen sallii säästää loput pari viikkoa pimeään vuodenaikaan. Kesäloma on se vuoden kohokohta ja loppuvuosi kärvistellään vähemmillä. Tämä kesä oli taas melko sateinen ja moni koki sen kurjana lomien kannalta sillä suurin osa meni heidän mielestään "hukkaan" huonoissa keleissä.


Itse tykkään pitää lomat sellaisina noin viikon pätkinä jotka on ripoteltu ympäri vuotta. Keväällä käytiin valjakkovaelluksella Haltilla, Belgiassa kukkamessuilla, Tallinnassa tyttöjenreissussa, Ukk-puistossa soolovaelluksella, Kebnekaisella jne. ja loppuvuodelle on suunnitelmissa samanlaista sillisalaattia. Tykkään siitä että jatkuvasti on jotain odotettavaa ja seuraava loma on ihan nurkan takana. Nyt pidin ihan poikkeuksellisesti kaksi viikkoa lomaa ja alkoi jo tuntua että ompas kiva palata takaisin töihin. Tykkään että elämässä on rytmiä ja vaikka "lorviminenkin" on kivaa aina välillä niin ei sitä jaksa tehdä kovin pitkään. Vaikka arkena aika on yleensä melko kortilla tulee tehtyä kaikki tehokkaasti ja siitä oleskelustakin nauttii paljon enemmän. 

En ole koskaan ollut pitkällä lomalla joten en osaa sanoa kumpi vaihtoehto olisi "paras". Tietenkin tämä riippuu tosi paljon ihmisestä itsestään että mikä sopii parhaiten ja toisaalta mihin on mahdollisuus. Lapsiperheissä vanhemmat joutuvat yleensä sovittelemaan lomat lasten mukaan ja tietyissä työpaikoissa työtahti sanelee milloin lomaillaan. Puutarha-ala on juuri tällainen ja omat pätkälomat sopivat työtahtiin hyvin. Tajusin juuri että olen pitänyt pitkän kesäloman viimeksi ala-asteella! Yläasteella ja lukiossa olin jo töissä äitini omistamalla kuntosalilla ja opiskeluaikoina kesät olivat tärkeintä rahanansaitsemisaikaa. 


Vai miltä teistä tuntuu? Onko kivempi pitää yksi pitkä loma vai ripotella lomapäivät pitkin vuotta? Vai onko edes mahdollisuutta valita? 
Seuraa Instagramissa/Facebookissa

5 kommenttia

 1. Mähän pidin opiskeluaikana aina niin, että kesällä vietin yhden kuukauden ilman töitä ja vaan relasin. Kun tulin töihin niin eka vuosi meni lomattomalla silleen "no, johonkin väliin on pakko pitää vähän taukoa, yhdistellään palkattomat ylityövapaisiin, ihanaa kun on kolmen päivän kesäloma!". Ja sitten se toka oli semmonen hnnng, miten nää ekan puolen vuoden kerryttämät lomat venytetään kokonaiselle vuodelle, ihan kivastihan ne sitten menikin. Olin jo silleen, että ainoa viisas tapa viettää lomat on lyhyissä pätkissä, mutta kyllä tämän kesän kolmiviikkonen oli nautinto. Tietysti mulla nyt on muitakin syitä kuin se "ihanat 3 viikkoa lorvimista", miksi tarttin sen loman ihan ehdottomasti. Sanoisin, että molempi parempi. Jos olisin työpaikassa, jossa en tarttis mielenterveyden takia lomaa, niin viikko kerrallaan olis ihan hyvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanteen mukaan. :) Joskus pitää päästä oikeasti nollaamaan ja kokemaan se "ompa tylsää" että jaksaa taas arjen pyöritystä.

   Poista
 2. Yrittäjäperheessämme emme lomaile juurikaan 10 päivää pidemmissä pätkissä. Työkoneet ovat aina matkassa mukana ja ajankohtaisista tiedostoista kopiot ulkoisella levyasemalla. Ja niillä koneilla on lomallakin työkäyttöä. Asiakkaalle ei voi sanoa "ei", sillä lomaltapaluurahat eivät odota tilillä automaattisesti lomalta palattuamme.

  Toivottavasti jossain vaiheessa olisi mahdollista pitää koko perheen voimin kukauden pituinen loma ilman, että alitajuisesti stressaisi koko ajan työasioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäjäelämää läheltä seuranneena voin kyllä kompata että samanlailla ei pysty heittäytymään lomalle mitä palkkatyössä. Mutta onhan siinä sitten ne muut plussat tietenkin. :) Toivon kovasti että teille tulisi tällainen mahdollisuus tulevaisuudessa!

   Poista
 3. Juuri palasin viimeiseltä kesälomapätkältä töihin, ja lomarahavapaat odottavat joulun välipäivinä. Eilen laskeskeltiin, että tämän vuoden 4 viikon kesälomista tuli oltua kotona 2 päivää, ja sen mahdollistaa juuri tuo pätkiminen. Itsestä on helpottavaa, että on lomaa mitä odottaa, ja yksittäiseen lomapätkään kohdistuvat odotukset ovat paljon pienemmät kun se on vain yksi monista. Enkä itse ainakaan voisi yhtenäisellä lomapätkällä olla koko lomaa reissussa kuten pätkissä pitäessä.

  VastaaPoista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.