Arktinen seikkailu Laajalahdessa


Vain muutaman hassun kilometrin päässä Kokkolan keskustasta löytyy upea retki- ja rantakohde Laajalahti. Muinaisten dyynien keskeltä löytyy matala hiekkapohjainen uimaranta, joka jatkuu kaislikkojen ja kallioiden rytmittäminä poukamina yli kilometrin matkalla. 

Retkipaikan Antti kirjoitti upean artikkelin Kokkolan Laajalahdesta. Antti luonnehti Laajalahtea kesäparatiisikseen, ja allekirjoitan tämän täysin. Itselle Laajalahti on myös talvisaikaan yksi suosikkipaikoista. Laajalahdesta löytyy tekemistä ympäri vuoden. 

Kesällä aloittelevakin meloja uskaltaa hypätä kajakkiin vaikkapa Hickarön kajakkirannasta ja meloo rantoja pitkin Laajalahteen tauolle. Laajalahden perukoilta johtaa jännittävä, mutkitteleva kanaali aina Luodonjärvelle saakka. Kanaalin rannoilla puut kurkottelevat melojan ylle luoden vehreän lehtikaton.
Laajalahteen pääsee suoraan keskustasta polkuverkostoa pitkin sekä maastopyörällä että jalan. Talvella sinne johtaa hiihtoladut. Helpot kangasmaastot sopivat hyvin aloitteleville maastopyöräilijöille.

Vajaa neljä kilometriä pitkä merkitty luontopolku toimii ympäri vuoden ja tarjoaa hienoja meri- ja metsämaisemia. Reitin varrelta löytyy metsäinen taukopaikka. Laajalahden mäntykankaat ovat kuvauksellisen kauniita myös talvella.


Mataluudestaan johtuen Laajalahti jäätyy nopeasti, joten se tarjoaa huikeat mahdollisuudet talvilajeihin kuten retkiluisteluun ja hiihtoon. Jäisellä lakeudella, tuulen piiskatessa kasvoja kokee aitoa arktisen seikkailun fiilistä. Olosuhteet sopivat hyvin tunturivarusteiden testaamiseen ja taitojen opiskeluun turvallisissa olosuhteissa. 

Käymme usein hiihtämässä ja ajamassa valjakolla Laajalahden jäällä, kun lunta ei ole muualla kuin henkäys.Virtaumaa ja merenkäyntiä on vähän. Talven ensimmäiset pilkkijät nököttävät yleensä Laajalahden suojaisilla jäillä.

Rannassa on kiva tulipaikka jossa voi grillailla eväitä ja fiilistellä nuotiota. Dyyneiltä löytyy talvisin myös hienoja pulkkamäkiä. 

Alueelle ollaan tekemässä lähivuosina perusparannustöitä ajatuksena palauttaa sen entinen status Kokkolan hienoimpana kesäretkeilykohteena. Lisämausteensa tuovat arktiset elämykset sekä frisbeegolf. Loppuvuodesta valmistunut, harrastajien talkootyönä kaupungin avustuksella toteutettu 18 korin frisbeegolf-rata on kuulemma yksi Suomen hienoimpia. Käy kokeilemassa itse! 
Laajalahti on päässyt Retkipaikan Vuoden retkikohde -äänestykseen. Koen itse, että monipuolisuudessaan ja eri ikäryhmät huomioiden Laajalahti on aivan omaa luokkaansa. Käys äänestämässä mikäli olet samaa mieltä! 
Laajalahti Kokkolan kaupungin sivuillaLähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.