Huikea avantouintiLauantai on yleensä avantopäivä. Avantouinti on minulle tapa rentoutua ja samalla myös osa treeniohjelmaa, sillä se edistää lihasten palautumista ja rentouttaa treenistä jäykistynyttä kehoa. 

Kokkolassa toimii avantoseura Kuutit, joiden ylläpitämä avantosauna löytyy Palmasta. Yksi avantokerta maksaa ilman jäsenyyttä 5 euroa. Palmassa on aina mahtava tunnelma, ja saunassa jutellaan kuin vanhojen tuttujen kanssa. Menen aina ensin avantoon ennen saunaa, ja käyn vähintään neljä kierrosta riippuen olotilasta. Joskus vain kastaudun tikkailta, ja joskus käyn uimassa ringin avannon reunoja pitkin.


Varpaita hyytävät portaat Palman avantoon. 

En käytä tossuja tai muita varusteita uimapukua lukuunottamatta, sillä minusta on kiva kävellä paljain varpain avantoon. Minulla on luonnostaan hyvä ääreisverenkierto, ja talvilajit ovat vahvistaneet sitä entisestään, eli suosittelen kyllä päähineen, käsineiden ja jalkineiden käyttöä. Pyrin välttämään kaulan ja niskojen kastelua, sillä ne vetävät helposti jumiin kylmässä vedessä. Sukeltelu ei minusta kuulu avantoon.  

Avantouinti on kaukana suorittamisesta ja se vaatii tarkkaa itsetutkiskelua. Kukin avantokerta on omanlaisensa, ja on tärkeää noudattaa omia tuntemuksia. Joskus tekee mieli tehdä vähän vähemmän, eikä pidä pakottaa itseään sen fiiliksen yli. Joskus jään avannon jälkeen istuskelemaan ulos ja nauttimaan kehoon vähitellen leviävästä raukeudesta. Avanto on tosi iso shokki, ja siitä palautuminen rentouttaa lihakset oikein kunnolla. 

Aina avannosta lähtiessä on ihanan rentoutunut ja raukea olotila, ja kehon lämmöntuotanto on tehostunut pitkäksi aikaa. Avantopäivän jälkeen uni tulee nopeasti ja unenlaatu on hyvä. Tavoitteena olisi ehtiä avantoon useammin! Avantouinnin hyödyistä löytyi tällainen tosi hauska posteri netistä - kiitos vinkistä! Pidempi versio löytyy täältä
Oletko sinä kokeillut avantouintia? 

5 kommenttia

 1. Voin vaan kuvitella kuinka piristävää on käydä avannossa pulahtamassa! En ole ikinä avantouintia kokeillut, mutta puuterilumessa pyöriminen on hyvinkin tuttua. Tekisi kyllä mieli joskus päästä avannossa pulahtaan, kun lumessa pyöriminen ei aina ole nautintoa jos lumessa on kova välikerros joka rikkoo ihoa auki kun lumessa kahlaa.

  Oman ääreisverenkiertoni olen varmaan pilannut nuorena, kun nuorena tyttönä pitkin kyliä tuli laukottua ilman kunnon kenkiä tai housuja. Tai siis olihan ne toppahousut ja farkut alla, mutta kun kotipaikassa normi talvikeleillä pakkassta oli aina -35-10 niin ei sitä osannut silloin kunnolla vaan pukeutua.

  https://vaylantyar.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti avantouinti kokeiluun jos on vain mahdollisuutta. Siinä se verenkiertokin vähitellen vilkastuu. :)

   Sinulla on muuten aivan ihana blogi. Pitää oikein ajatuksella tutkia. :)

   Poista
 2. Avantouinti on ihan parasta. En ole vielä ilman saunaa uskaltanut kokeilla eikä meillä ole ihan lähellä saunallisia avantoja, joten aika harvoin tulee käytyä. Sitäkin rentouttavampaa se joka kerta on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo saunallisten avantojen vähyys on kyllä harmillista. Itselläkin tulee se 30 km suuntaansa jos kotoa lähtee avantoon. Mutta ihanaa se on kun pääsee!

   Poista
 3. Mieheni on monena vuotena harrastanut avantouintia, juuri laitoimme uuden jääsahankin tilaukseen. Meillä on omassa mökkipihassa sauna, jonne onneksi pääsee sitten lämmittelemään. Itse en ole vielä kuitenkaan kokeillut, mutta ehkäpä ensi kerralla.

  VastaaPoista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.