Vinkkejä edulliseen vaellusvarusteluun


Kirjoittelen paljon varusteista ja niiden tärkeydestä. Laatu, käytettävyys, ekologisuus, hinta, kestävyys, monipuolisuus, sopivuus ja monet muut asiat määrittelevät hyvän varusteen. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista hankkia kerralla parasta, vaan joutuu tekemään kompromisseja.

Halvan retkeilyvälineen ostaminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta harvoin halvalla saa hyvää. Sen sijaan halpa retkeilyväline voi osoittautua helposti hajoavaksi, sopimattomaksi tai muuten vain huonosti toimivaksi. Jos sen joutuu laittamaan vaihtoon syntyy turhia kustannuksia ja jätettä. Toki tähänkin sääntöön on olemassa niitä poikkeuksia.

Laadukas retkeilyväline sen sijaan kestää, on suunniteltu loppuun saakka ja säilyttää arvonsa, eli sen voi mahdollisesti myydä eteenpäin kun omat tarpeet muuttuvat tai harrastus loppuu.

Käytettynä ostettu vanha Fjällrävenin teltta palveli uskollisesti ensimmäiset talvivaellusvuodet. 


Uudenkarhean retkeilysetin ostaminen kerralla ei edes ole järkevää, sillä olemme kaikki retkeilijöinä niin erilaisia. Vie pitkän aikaa ja monta reissua että oppii tuntemaan omat retkeilytapansa ja millaisia varusteita haluaa käyttää. Hutiostosten sijaan on olemassa muitakin vaihtoehtoja.


Lainaa, vuokraa, hanki yhteinen ja osta käytettynä. Monella on se retkeilyä harrastava kaveri, joka omistaa vähän sitä sun tätä retkeilyyn liittyvää. Harrastuksen alussa on ihan sopivaa kysyä josko kaveri lainaisi retkikeitintä, rinkkaa tai muuta tarviketta uudelle harrastajalle. Toki kaverilla voi olla periaate että helposti särkyviä, kalliita varusteita ei mielellään lainailla, mutta aina voi kysyä.

Internetissä löytyy monia eri vuokrauskanavia, joiden kautta voi lainata varusteita rahaa vastaan. Edullisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Suomen ladun alajaostojen vuokravälineet (esim. Kokkolan ladulla ahkiovuokra 20 €/viikko jäsenille). Jutun alaosista löydät vinkkejä vuokrauskanavista.

Yhteisomistus on erinomaisen hyvä tapa hankkia laadukkaita retkeilyvälineitä pienemmillä kustannuksilla. Meiltäkin löytyy yksi kimppaostoksena hankittu neljän hengen teltta, ja kukin varaa sen vuorollaan omille reissuilleen. Kimppaostoksissa on tärkeää sopia selkeät säännöt yhteisomistajuudelle.

Laadukas retkeilyväline kestää niin sanotusti isältä pojalle, eli käytettyä kannattaa suosia. Se on edullinen ja ekologinen tapa hankkia kunnon varusteita. Toki myös laadukkaat retkeilyvälineet kuluvat, joten käytettyä ostaessa tulee olla tarkkana ettei osta jo valmiiksi rikkinäistä tuotetta.


Olen harrastanut retkeilyä ja vaeltamista jo kohta kymmenen vuotta, ja satsannut vähitellen laatuun. Mitä kannattaa (tietyin varauksin) ostaa käytettynä


Teltta
Rinkka
Retkikeitin
Elektroniikka, esim. gps
Makuupussi
Makuualusta
Retkeilytakki, housut
Untuvavaatteet
Sukset
Ahkiot
Lumikengät
jne.


Edellä mainitut tuotteet sopivat hyvin kirpputorilta ostettavaksi. Teltta ja retkikeitin kaipaavat ehkä pientä huoltoa, makuupussi pesua ja makuualusta tarkan syynäyksen reikien varalta. Suksien ja ahkion pohjat voivat olla kuluneet, mutta siihenkin on omat niksinsä. Myös "kestämään tarkoitetut" retkeilyvaatteet, kuten retkeilytakit ovat hyviä löytöjä käytettynäkin. 


Mitä ei kannata (välttämättä) ostaa käytettynä


Kengät
Kuorivaatteet 


Kaikki varmasti tietävät, että kengät muotoutuvat käyttäjänsä jalassa. Paljon käytetyt vaelluskengät voi toki ostaa, ja niihin voi hankkia uudet muotoiltavat pohjalliset, mutta perusperiaatteena kengät ovat ehkä sellainen tuote joka kannattaa ostaa uutena.

Omien kokemusten mukaan kuorivaatteiden ominaisuudet häviävät vähitellen käytössä. Kuorivaatteetkin vaativat pesua, ja kyllästämisestä huolimatta ne eivät sen tietyn pisteen jälkeen enää pidä vettä yhtä luotettavasti kuin ennen. Eli en ostaisi käytettyä kuorivaatetta.


Kokkolan Ladun vuokra-ahkio vedossa.Linkkejä käytettyjen retkeilyvälineiden metsästykseen:


4 kommenttia

 1. Loistava postaus! Itse tuli retkeilyharrastuksen alkupuolella tehtyä liian monta kertaa se moka, että osti halpaa ja teki kompromissiratkaisuja varusteissa ja muutaman reissun jälkeen piti hankkia samat jutut uusiksi laadukkaampana, ei ollut kyllä mitään järkeä tuossa touhussa! Onneksi edes suurimman osan kamoista sai sitten laitettua kuitenkin eteenpäin käyttöön. Itse ainakin olen aina mielelläni lainannut retkikamojani, toki aina sillä sopimuksella, että jos jotain hajoaa, niin sitten se korvataan, mutta käyttöönhän nuo retkikamat on tehty, eikä kaapissa pölyttymään ja lainakamoilla on tosiaan hyvä testailla sitä, millaisia ominaisuuksia ja juttuja itse kaipaa ja mitä ei niinkään. Esimerkiksi ennen teltan ostoa nukuin ainakin kolmen kaverin teltassa ja mietin, millaiset jutut oli omaan mieleen ja tein sitten sen perusteella oman ostopäätöksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kiva kuulla että täällä on joku samoilla linjoilla. Sama periaate on ollut myös minulla, eli retkikamat lainaan vain. Se on myös hyvä tapa tartuttaa harrastusintoa muihin. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! Itse aloitin retkeilyharrastuksen yli 10 vuotta sitten, ja ostin 'nykymittapuulla' halvahkon rinkan silloisesta erätukusta. Mitään vikaa ei vieläkään rinkassa ole, lukuunottamatta pientä sentin pituista repeämää ompeleessa. Kyllä joskus edullinenkin tuote voi olla laatutavaraa. Ostin aikoinaan kalliimmat vaelluskengät, eikä ne pitänyt vettä, kuin parin vuoden satunnaisen käytön ajan, sen jälkeen vesi ryöppysi sisään. Sittemmin ostin edullisemmat, alle sadan euron vaelluskengät, ja näistä on vesi pysynyt pois edelleenkin. Toki kyllästän säännöllisesti. Joskus halpa voi olla hyvää ja kallis tuote katastrofi. Itse vältän merkkituotteita, ihan vaan sen merkkikohtaisen hintalisän puolesta. Mutta retkeilkää ihmiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Tässä artikkelissakin esiintyy yksi "halpatuote", nimittäin tuo yläkuvan Terra Nova Wild Country -teltta. Se on kestänyt todella vaativissakin olosuhteissa siinä missä Hillebergin Nallo rikkoontui. Eli aina se "laatutuote" ei voita vaikka olisi noin viisi kertaa kalliimpi. On jotain tuotteita missä en säästä (esim. kuorivaatteet) ihan omien kokemusten vuoksi, mutta sitten on niitä joissa ei ole pakko ostaa sitä kalleinta. Tärkeintä on just tuo, että menkää ja retkeilkää! :)

   Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.