Alpa - luottovaate!

Yhteistyö


Vaatekaappini muuttuu aina vain villaisemmaksi. Joskus tuntuu siltä, että olisi järkevämpää hankkia pari lammasta pihalle hoitamaan ruohonleikkurin virkaa, ja samalla saisi ainekset uusiin vaatteisiin. Tai tässä tapauksessa pari alpakkaa! Viihtyisivätköhän ne meidän huskyjen kanssa samassa tarhassa?

Suurena luonnonmateriaalien ystävänä olin hyvin innoissani yhteistyöstä Alpan kanssa. Alpa on erikoistunut alpakan villasta valmistettuihin tuotteisiin. Alpakan villa on materiaalina vielä suhteellisen harvinainen, mutta olen jo aiemmin lukenut paljon positiivista sekä tuotteen ominaisuuksista että ekologisesti kestävästä tuotannosta.


Miksi alpakkaa?


Alpakan villan sanotaan olevan selvästi lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Lisäksi sen pitäisi sopia myös villa-allergikoille. Omaan käteen alpakan villa tuntuu hieman jämäkämmältä kuin esimerkiksi merinovilla, mutta hienommalta kuin tavallinen lampaanvilla. 

Alpakan villa on aina mulesing -vapaata. Alpakan sanotaan kuluttavan elinympäristöään vähemmän kuin lampaat pehmeiden tassujensa ansiosta. Tässä vaiheessa piti tietysti googlettaa kuvia alpakoiden jaloista. Niin söpöjä! 
Pari sanaa Alpasta


Alpan neuleet valmistetaan Liettuassa, mutta pipot tehdään Suomessa. Valmistusmaata Alpalla perustellaan laatusyillä, sillä kotimaassa ei vielä tuoteta riittävällä kapasiteetilla muotoonneulottuja neuleita. Voit lukea täältä kertomuksen alpakkaneuleiden valmistuksesta. 

Minulle on tärkeää, että käyttämäni tuotteet ovat sekä käyttöiältään että ekologisuudeltaan kestäviä valintoja. Alpalla kerrotaan, että heidän käyttämänsä villa on tuotettu reilun kaupan periaatteiden mukaisesti, ja tuottajat osallistuvat hyväntekeväisyysohjelmiin. He ovat myös tehneet useita vierailuja Peruun tuottejien luo.


"Minulle on tärkeää, että käyttämäni tuotteet ovat sekä käyttöiältään että tuotantotavoiltaan kestäviä valintoja. "
Ihanan helppohoitoinen villa


Villan parhaita ominaisuuksia ovat sen kestävyys ja luonnollisuus. Villa on myös ihanan monikäyttöinen materiaali. Se on lämmin kun sitä kaipaa, muttei kuitenkaan hiostava. Villavaatteet eivät ala haista hielle kuten keinokuidut, ja ne ovat yleisen ajatusmallin vastaisesti myös todella helppohoitoisia. 

Talvella heitän villavaatteet pihalle useamman kerran viikossa. Pakkanen puhdistaa neuleet ihanan raikkaiksi kuitenkaan kuluttamatta niitä. Luonto kiittää myös pyykinpesuaineen käytön vähenemisestä. Ei voisi olla helpompaa! 

Villaa voi myös pestä koneessa villapesuohjelmilla, mutta teen itse tätä todella harvoin. Koneeseen joutuvat ajoittain lähinnä villaiset kerrastot, ja neuletakeille, -paidoille ja -mekoille riittää mainiosti pelkkä tuuletus. Kutittaako alpakkaneule?


Alpakkaneuleen sanotaan vain paranevan käytössä. Alkuun neulemekko tuntuikin hieman karhealta ihoa vasten, mutta jo muutaman päivän käytön jälkeen neule alkoi selkeästi pehmentyä ja muotoutua kehoa mukailevaksi. En kutia herkästi tavallisesta lampaanvillastakaan, joten en voi täysin allekirjoittaa väitettä alpakan villan kuittamattomuudesta. Suosittelen kokeilemaan ja toteamaan asian itse. Harvemmin neuleita tulee edes käytettyä paljasta ihoa vasten.
Mun Alpa! 


Olen ihastellut Alpan neuleita jo pitkään, mutta neulemekkojen julkaisun jälkeen olin täysin myyty. Mekkoja löytyy kahta eri mallia, joista valitsin itselleni mallin "Chilly". Malliltaan Chilly -neulemekko on hieman väljä muttei kuitenkaan säkkimäinen. Kaunis neulepinta laskeutuu upeasti, ja on omani on sävyltään oliivinvihreä pienellä keltaisella mausteella. Värivaihtoehtoja löytyy myös kaunis vaaleanharmaa, tummanharmaa ja indigonsininen.

Hieman istuvampi neulemekkomalli on Moonlight, jonka turkoosinsininen värivaihtoehto houkutti minua kovasti. Moonlight on malliltaan hieman A-linjainen, ja hartiat on tehty istuvammiksi mitä Chilly -mallissa. Muita värejä löytyy harmaa ja musta.

Käytän normaalisti kokoa M (ja olen 175 cm pitkä), joten valitsin verkkokaupan ohjeiden mukaan neuleeni sen mukaan. Mekko on minulle juuri sopiva, ja hihat ovat täydellisen mittaiset. 

Alpan neulemekko on monikäyttöinen unelma. Se näyttää tyylikkäältä toimistotöissä yhdistettynä mustiin nilkkureihin ja legginsseihin, pitää lämpimänä hyytävällä maaliskuisella kaupunkireissulla Helsingissä ja  koiravaljakon jalaksilla. Vaikka viimeisimpään ole kyllä sitä raaskinut käyttää. ;)


Lisää Alpasta


Kotisivut ja verkkokauppa: https://alpa.fi/

Kuvista suuri kiitos luottokuvaajalleni, rakkaalle ystävälleni Maria Yli-Hillilälle! 

2 kommenttia

  1. Siis alpakan villa on niin mainio materiaali, mutta hitsit, kun en allergialtani viitsi pahemmin käyttää sitä, kuten en muidenkaan eläinten villoja. :D On kyllä nätti mekku - ihana väri ja muoto. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, ompa harmillista! Ja kiitos, tykkään tästä aivan älyttömästi. :)

      Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.