Kansallinen kaupunkipuisto Retki-lehdessäRetki -lehdessä 03/2017 julkaistiin kirjoittamani parin aukeaman mittainen artikkeli Kansallisista kaupunkipuistoista. En tiedä kuinka tuttu tämä konsepti on yleisesti ihmisille, joten kirjoitan aiheesta pienen avauksen.

Kansalliset kaupunkipuistot ovat Ympäristöministeriön hallinnassa olevia urbaaneja alueita, jotka sisältävät sekä kaupunkimaisia että luonnontilassa olevia kohteita. Aluerajaukseen kuuluu esimerkiksi puistoja, arvokkaita rakennuksia ja niiden muodostamia alueita, kulttuurihistoriallisesti merkittäviä paikkoja, kaupunkimetsiä, ranta-alueita, perinnebiotooppeja jne. Kansallisen kaupunkipuiston hakijana toimii kunta tai kaupunki, ja statuksen myöntää Ympäristöministeriö.

Termiä voisi selittää yksinkertaisesti sillä, että Kansallinen kaupunkipuisto on Kansallispuiston kaupungistunut isoserkku, eräänlainen kaupunkilaisten olohuone. Status ei ole museoiva, vaan tarkoituksena on taata toimiva ja eheä kokonaisuus nyt ja tulevaisuudessa kaupunkilaisten ja matkailijoiden käyttöön. Yhtenäinen rajausalue mahdollistaa järkevän kehityksen ja status auttaa suojelemaan arvokkaita kohteita. Status auttaa myös kehittämään mm. kevyenliikenteen yhteyksiä ja erilaisia virkistysalueita kaupungissa.

Olen tutustunut prosessiin läheisesti sillä olemme parhaillaan hakemassa Kokkolaa mukaan verkostoon. Keräsin alle muutaman Kokkolan KKP-alueeseen liittyvän kuvan. :)

Villa Elban talvipäivät Kokkolan Kansallisen kaupunkipuiston rajausalueella. Meidän koiravaljakko osana mainontaa.


Tsappa ja taustalla Kokkola Ultra Run, joka järjestetään Kokkolan keskustassa Suntin rannalla. Kansallisen kaupunkipuiston rajausalueella tämäkin. :)

Jäällä kurvailemassa koiravaljakolla ja ihastelemassa meidän kaupungin upeita maisemia. 

Melomassa Kokkolan saaristossa.

Hyytiäisenmäellä, joka löytyy Kokkolan asuntomessualueen vierestä. Osa Kansallisen kaupunkipuiston rajausaluetta.

Hulluja juoksijoita Halkokarin rantaraitilla Takomorunnersin yhteislenkillä. Kyllä näissä maisemissa kelpaa juoksennella. :)
Kokkolan vehreää kävelykeskustaa (Kuva: Kokkolan kaupungin puistotoimi)

Pikiruukin karppilampi (Kuva: Kokkolan kaupungin puistotoimi)


Onko Kansallinen kaupunkipuisto tuttu käsite? Millaisia ajatuksia se herättää teissä? 


Lähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.