Retkeilytakin valinta

Olen jo pitkään etsinyt itselleni sitä täydellistä retkeilytakkia jota voisi käyttää myös kaupungissa ja matkoilla. Monipuolisuus on päivän sana, ja on kiva mikäli retkivarusteet toimivat myös arkikäytössä. Minusta on tullut hankintojen suhteen melko tarkka, joten käytän mielelläni hieman ylimääräistä aikaa yksityiskohtien pohtimiseen, ja onhan nuo vähintäänkin yli sadan euron arvoiset takit melkoisia sijoituksia. Niiden toivoisi olevan sekä kestäviä että mieluisia hankintoja eikä mitään hetkellisiä mielitekoja jotka unohtuvat kaapin pohjalle. 

Haluan takin olevan:

Kevyt
Pakkautuva
Hyvännäköinen
Istuva
Hupullinen
Lantiomittainen
Hengittävä ja mukava päällä
Mielellään tuulenpitävä ja vettä hylkivä
Suhteellisen neutraalin värinen

Olen testaillut erilaisia takkeja ja muodostanut sitä myötä melko hyvän kuvan valikoimasta. Parhaat mallit ovat löytyneet Fjällräveniltä, jolta erityisesti G-1000 Lite -kangas puolustaa paikkaansa kevyenä ja monikäyttöisenä vaihtoehtona. Oikeastaan muiden valmistajien valikoimista en ole edes löytänyt toiveitani vastaavaa mallia. 

Keräsin pienen kollaasin takeista mitä olen harkinnut:
Fjällräven Skogsö Jacket W
Fjällräven Skogsö Jacket. Kuva www.fjallraven.fi

Skogsö Jacket on kevyt, hyvin istuva ulkoilutakki, jossa on hieman pidennetty takakappale, joka lämmittää takamusta. Suojaa tuulelta ja sadekuuroilta, mutta materiaali hengittää silti hyvin, minkä ansiosta se ei ole yhtä hiostava kuin täysin vedenpitävä takki. Materiaalina G-1000 Lite ja harteilla G-1000 Original. 

Omia ajatuksia takista: Mieheltäni löytyy tämän takin miestenmallia oleva versio ja hän käyttää sitä jatkuvasti kaikenlaisissa tilaisuuksissa. Takki toimii hyvin arjessa, matkoilla, vaelluksilla ja päiväretkillä, eli on ominaisuuksiltaan monipuolinen. G-1000 kankaan voi vahata jolloin takki hylkii vettä ja pitää paremmin tuulta. Pidennetty takakappale todella hyvä. Kaulus ja huppu erinomaiset. Ainoa miinus joustokappaleiden puuttuminen, mutta toisaalta takin pystyy vahaamaan kauttaaltaan.


Fjällräven Abisko Lite Jacket W
Fjällräven Abisko Lite Jacket W. Kuva www.fjallraven.fi

Kevyt ja joustava vaellustakki, joka sopii päiväretkille ja ulkoiluun lämpiminä kuukausina. Tarjoaa hyvää suojaa kylmää tuulta vastaan, eikä vie kovin paljon tilaa pakattaessa. Valmistettu kestävästä stretch-kankaasta sekä G-1000 Lite -materiaalista. Stretch-kangas selässä ja etupuolella antaa liikkumistilaa ja G-1000 rinnan kohdalla, olkapäillä, hupussa ja hihoissa suojaa tuulelta ja vedeltä. 


Omia ajatuksia takista: Kuvauksen perusteella todella vahva vaihtoehto. En ole päässyt testaamaan tätä takkia, mutta tykkään siitä että se on osittain joustokangasta ja osittain G-1000 -materiaalia. Joustokankaan ansiosta takki on oikeasti istuva muttei ahdista.  Takin pituus mietityttää. 


Fjällräven Keb Jacket W

Fjällräven Keb Jacket W. Kuva www.fjallraven.fi

Hyvin hengittävä ulkoilutakki pitkille tunturivaelluksille vaihtelevassa maastossa, jossa liikkumisvapaus on yhtä tärkeää kuin kestävyys ja suojaus teräviltä kiviltä ja vastaavilta. Hupun, olkapäiden, etuosan ja erikoispitkän takahelman materiaalina on tuulenpitävä ja vettähylkivä G-1000 Eco, joka on valmistettu kierrätetystä polyesterista ja luomupuuvillasta. Stretch-kangas selässä, käsivarsissa ja taskuissa.


Omia ajatuksia kebistä: Joustopaneelien ansiosta kiva istuvuus. Juuri sopivan pituinen ja lantiolla riittävästi tilaa. Pakkautuvuus siinä äärirajoilla mutta kuitenkin kevyt. Huppu ja kaulus turhan järeitä minun tarpeeseeni. Kaulus suorastaan ahdistavan korkea ja jäykkä. 


Fjällräven Stina W Jacket

Fjällräven Stina W Jacket. Kuva www.scandinavianoutdoor.fi

Fjällräven Stina jacket on naisten mukava ja käytännöllinen takki ulkoiluun ja jokapäiväiseen käyttöön. Hyvin tuulta pitävä ja vettä hylkivä materiaali on tarvittaessa käsiteltävissä Fjällräven Greenland -vahalla. Etuvetoketju on suojattu sisäpuolella tuulensuojalistalla. Säätö helmassa ja nappilista hihansuissa. Materiaali G-1000 Lite.

Omia ajatuksia takista: Stina jacket on kauniin yksinkertainen ja pieneen tilaan pakkautuva takki. Huppu ja kaulus ovat todella hyvät ja takki istuu hyvin. Pidän kovasti tuosta tummansinisestä väristä joka sopii vähän kaiken kanssa ja näyttää arjessakin tyylikkäältä. Ainut miinus takin pituudesta, joka on S-koossa liian lyhyt ainakin minulle. Olisiko sinulla vinkata minulle retkitakkia? Minkä takin itse haluaisit, tai millainen löytyy jo kaapista?

2 kommenttia

 1. Kiitos, kun saa komentoida, mutta en todellakaan aio neuvoa.
  Kerron vain, että jäin aivan koukkuun kesästä talveen Marmotin Rom-takkiin. Vaikka en juuri koskaan käy Napapiirin alapuolella, huomaan, että kahteen-kolmeen vuoteen en ole edes talvella laittanut ylle muuta liikkeellä ollessani patikka-tai hiihtoharrastuksissani. Vaihdan vain alle tulevia kerroksia, ja varalla on repussa fleece-liivi ja untuvataukotakki.
  Ainut malli, joka on hieman joskus käynyt mielessä on juuri tuo Keb, jollainen miehelläni on.
  Marmotin Romissa on ihmeellinen rakenne. Mitä useammasta kappaleesta vaate on tehty, sen paremmin se istuu. Romissa on myös onnistunut pituus. Ei nouse rinkan alla yhtään. Ja hiihdän myös aika tavalla rinkan kanssa. Toimii. Kaulus on ihanan korkea silti pehmeä ja huppu aivan yliveto.
  Marmotin Romissa on

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kommentoimaan! :) Ja ihan uusi tuttavuus tuo Rom-takki. Kyseessä on näemmä softshell-takki. Itseltä löytyy Rabin vastaava ja se on kyllä ihan luottovaruste pakkasella lenkkeillessä ja muutenkin esim. vaelluksilla.

   Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.