Vaelluspitsaa - oujee!


Nyt seuraa kingien kingi eli vaelluspitsan ohje. Pitsaa voi tehdä retkiolosuhteissa monella tapaa ja kunhan lopputulos on herkullinen ei menetelmällä niin väliä. Tämä ohje on sieltä yksinkertaisemmasta päästä. Jos tykkää vähän rapeammasta pohjasta eikä ole viimeisen päälle tarkka, tässä on sinun reseptisi. Jos taasen haluat hifistellä enemmän, suosittelen vielä tuunailemaan tätä. 


Pohja (tästä riittää noin 2-4 pitsaan koosta riippuen):
2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Täytteet:
Kuivattua tomaattipyreetä
Valinnaiset täytteet: olen itse käyttänyt esim. kuivattua paprikaa, kuivattuja kirsikkatomaatteja, kuivattua sipulia, kuivattua kesäkurpitsaa, sieniä, kuivattua fetaa ja sinihomejuustoa jne.
Huom. Voit toki käyttää myös tuoreita täytteitä ilman kuivausta, mikäli olet lyhyemmällä retkellä
Siivutettua tai raastettua juustoa

Ohje:
Laita kuivatut ainekset likoamaan eli palautumaan hyvissä ajoin ennen kokkailun aloittamista.

Kaikki alkaa pohjasta. Kotona ennen retkeä sekoittele pohjan ainekset vettä ja öljyä lukuunottamatta vähän reilun kokoiseen minigrip-pussiin, joka toimii retkiolosuhteissa taikinakulhona. Voit myös halutessasi käyttää valmista jauhosekoitusta. 

Kaada minigrip-pussiin vesi ja öljy ja sekoittele taikina tasaiseksi. Anna lepäillä hetkinen samalla kun virittelet keitintä. Tässä ohjeessa käytetään trangiaa, mutta toimii myös muilla keittimillä. 

Tässä vaiheessa kannattaa valmistella kaikki täytteeksi tuleva lähelle ja valmiuteen. 

Ota trangian kansi ja kaada siihen tilkkainen öljyä. Käynnistä keitin ja säädä teho pienelle, mutta älä vielä laita kantta tulelle. Ota taikinasta sopivan kokoinen palanen ja venyttele se käsissäsi sopivan kokoiseksi. Tässä voi auttaa tilkkainen öljyä mikäli taikina tarttuu kovasti käsiin. Laita nyt kattilan kansi tulelle ja anna sen lämmetä hetki. Laita venytelty pohja kannelle ja anna sen kypsyä niin kauan, että se ottaa väriä. Ole varovainen ettei pohja pääse palamaan. 

Käännä pohja kun se on saanut väriä ja vaikuttaa napakalta. Ota liotettu ja sopivanpaksuinen tomaattipyree ja lusikoi se käännetyn pohjan päälle. Ota täytteet ja lado ne pyreen päälle. Viimeisenä  juustosiivut tai raaste. Anna keittimen edelleen olla hyvin matalalla lämpötilalla ja laita nyt trangian kattila käännettynä pohjan päälle ja anna pitsan kypsyä. Tarkistele ettei pohja pääse palamaan.  

Kun täytteet ovat lämmenneet ja juusto sulanut, on pitsa valmis nautittavaksi! 

Retkipitsasta on olemassa niin monta versiota kuin on kokkejakin. Yksi pro-keino on rullailla foliosta paistotaso kannen ja pohjan väliin palamisen estämiseksi. Olen kokeillut tätä ja hyvin toimii, mutta niin toimii myös tämä yksinkertaistettu versio. Aina kypsyys ei ole täydellinen, mutta yleensä auttaa kun pohjasta vain tekee riittävän ohuen. Oikaisuversio tästä on käyttää tortillakuoria pohjana. 

Retkellä kaikki maistuu niin paljon paremmalta!



Lähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.