Retkitaitoja: Sytykesipsit ja lahjoja



Nuotion sytyttäminen kuuluu retkeilyssä sinne perustaitojen kategoriaan. Joskus olosuhteet ovat kuitenkin sellaiset, että sytyttämiseen kaipaa pientä lisäapua. Steariinista ja vanulapusta valmistetut sytykesipsit kulkevat kätevästi mukana retkellä, ja tuovat lisäbuustia kiukuttelevalle nuotiolle. Lisäksi niiden valmistaminen on hauskaa. 

Kiitos äitin ja mummun minulla riittää kynttilänpätkiä joista tehdä sytykesipsejä. Vanulapun pystyy korvata myös esimerkiksi kananmunakennolla, josta näppärä askartelee kauniita ruusuja. Minut tuntevat tietävät, että tykkään mennä askartelussa sieltä missä aita on matalin. Värkkääminen on ihan kivaa, mutta massatuotannossa yksinkertainen on kaunista.




Sipsejä voi tehdä omaan käyttöön sekä kotiin että retkelle, ja ne ovat myös kivoja lahjoja. Sipsit voi pakata kauniisti lasipurkkiin, tai käytännöllisesti minigrip -pussiin. Pidän itse melkein joka repussa ja laukussa mukana pientä minigrip -pussia, josta löytyy jokunen sytykesipsi ja tulitikkuaski. Tällä tavoin saan nuotion syttymään nopeasti kelissä kuin kelissä. Sytykesipsejä ei tule käytettyä joka kerta, vaan ne ovat enemmän lisäapu mikäli esimerkiksi puut ovat märkiä.



Tarvitset:


Kynttilänpätkiä
Sulatuskattilan (pyhitä tähän esim. vanha kattila tai kirpparilöytö)
Pihdit 
Vanulappuja
Leivinpaperia
Servettejä, mikäli haluat koristeellisia sipsejä






Toimi näin:




Laita kattila levylle ja levy melko pienelle. Nakkaa kynttilänpätkiä kattilaan ja anna sulaa hiljalleen. Sillä välin voit ottaa pellin ja laittaa siihen leivinpaperia. Asettele vanulaput jo valmiiksi pellille pienen välimatkan päähän toisistaan ja lähde dippailemaan niitä yksitellen kattilaan pihtien avulla. Parin sekunnin huljuttelu riittää, jonka jälkeen aseta kynttiläsulassa dipattu vanulappu takaisin leivinpaperille. 

Käy tällä tavoin läpi kaikki vanulaput, ja siirrä sitten pelti jäähtymään ja toista tämä niin kauan kunnes kaikki kynttiläsula on käytetty.







Mikäli haluat koristeellisempia sipsejä, irrota servetistä päällimmäinen kerros ja taittele servetti useampaan kertaan. Leikkaa servetistä vanulapun kokoisia ympyröitä ja asettele ne pellille dippaamattomien vanulappujen päälle. Ota sitten pihdeillä kiinni sekä vanulapusta että servetinpalasta, ja dippaa ne yhtä aikaa kynttiläsulaan. Tällä tavoin servetti liimaantuu vanulapun pintaan.

Hommassa on syytä olla varovainen, sillä kuuma steariini polttaa ikävästi. 

Tähän hommaan voit valjastaa hyvin myös perheen pienimpiä apukäsiksi, kunhan kynttilöiden sulatuksen ja vanulappujen dippailun hoitaa joku vanhempi. Lapset voivat järjestellä vanulappuja, irrotella jäähtyneitä sipsejä leivinpaperilta ja leikellä serveteistä vanulappujen kokoisia ympyröitä. Hommassa on syytä olla varovainen, sillä kuuma steariini polttaa ikävästi. 


Käyttö:



Kasaa nuotio normaaliin tapaan, ja taita muutama sytykesipsi kahtia jotta vanua paljastuu taitteesta. Työnnä taitetut sytykesipsit nuotion sisälle ja tuikkaa notski tuleen. Kuumetessaan steariini valuu puiden ja sytykkeiden päälle, ja avustaa nuotion syttymistä.

Hauskaa askartelua, ja tunnelmallisia hetkiä nuotiolla! 






Lahjoja! 



Pääsiäisen ja kovaa kyytiä etenevän kevään kunniaksi haluan laittaa hyvää mieltä kiertämään! Kolmelle ensimmäiselle kommentoijalle lähtee pieni retkiaiheinen lahja postin kautta. :)

Huikkaa siis kommenttikenttään keväinen tervehdyksesi, tai mitä ikinä haluatkaan sanoa, ja jätä myös sähköpostiosoitteesi niin otan yhteyttä sen kautta. 




5 kommenttia

  1. Hei Sini!

    Kiitos valoisasta blogistasi!

    - ultsu at hotmail.com

    VastaaPoista
  2. Heippa ! Olen melko uusi lukija, mutta olen viihtynyt hyvin :)

    nektari@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Ompa vain kiva idea nuo sytykesipsit :>

    noite@hotmail.fi

    VastaaPoista
  4. Jes, kiitos kommenteista! Saatte postia viimeistään huomenna. :)

    VastaaPoista
  5. Yhyy. Oon taas myöhäs. Mutta hyvää pääsiäistä kuitenkin ja kiitos kivasta niksistä. Ruusuja yms. oon tehnyt mutta toi koriste sipsi oli hauska ja uusi.

    VastaaPoista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.