Talviretkeilykurssi

Husky-piireistä tuttu Erkki Mäkelä kyseli taannoin kiinnostustani osallistua talviretkeilykurssille, jossa käsiteltäisiin niin perusosaamista kuin valjakkovaeltamiseen liittyviä asioita. Kiinnostus oli taattu, joten tammikuun lopulla ajelin yksinäni Vesilahteen varhain lauantaiaamuna. Kurssilaisia oli kahdeksan, joista osa oli saapunut paikalle jo perjantaina. Aamu alkoi esittäytymisellä ja samalla nautittiin tukeva aamiainen. Kurssin vetäjinä toimivat Erkki Mäkelä ja Jaana Vanhatalo, joista molemmilla oli vankka kokemus talviretkeilystä arktisilla alueilla. Erkillä enemmän koiravaljakkonäkökulmasta ja Jaanalla taasen hiihtovaelluksista. 


Katse etsiytyi heti nurkkaan, jonne oli kasattu suoranainen vuori erilaisia vaellustavaroita. Kaikki välineitä pääsi käsittelemään, kokeilemaan ja kyselemään. Taivas! 


Kuljetimme osan tavaroista jäälle, jossa pystytimme yhdessä telttakylän. Erkki ja Jaana olivat tuoneet Hilleberg Keron 3 ja 4 GT:t, ja pystytin myös oman Akka Endurance 3 -teltan tutkittavaksi. Saimme kokeilla sekä teltan pystyttämistä että purkamista, ja rullaamista ahkioon päälle meneväksi kääröksi. Makuualusta ja pohjimmaisena oleva routamatto jätettiin teltan sisälle. Jäällä käytettiin pitkiä rautanauloja lumen vähyyden vuoksi, mutta näimme myös muita kiilasysteemejä. Ennen lounasta pidettiin keitinsulkeiset, jossa aluksi Erkki näytti käytännössä erilaisia keittimiä (kaasu, bensa, sprii) jonka jälkeen pääsimme itse kokeilemaan miten bensakeitin sytytetään. Arktisilla vaelluksilla bensakeitin on ehdottomasti eniten käytetty malli, joten sen käyttö ja huolto on syytä hallita ennen reissuun lähtöä. 


Lounas toimi samalla oppituntina. Nautimme sen kahteen telttaan jakautuneena, ja saimme samalla oppia leirirutiineista aina vaatteiden kuivatuksesta lumen sulatukseen. 


Päivä jatkui taas luennoilla. 


Ennen saunaa tehtiin pieni lenkki järvenjäällä, ja kaikki halukkaat saivat kokeilla erilaisia suksia, lumikenkä ja ahkioita. Ilma oli oikein sopiva harjoituksia ajatellen ja pääsi siinä pieni hikikin nousemaan hangessa hiihdellessä. Samalla meille selitettiin arktisen hiihtovaelluksen käytäntöjä, taukoja, liikkumisaikaa jne. 


Pimeä oli jo aikaa sitten laskeutunut kun levitimme avaruuspeitteen hangelle ja ryömimme makuupusseihimme. Osa porukasta nukkui teltassa ja osa tähtitaivaan alla. Kokemus oli hieno ja unikin tuli mukavasti uudessa Cumulus Alaska 1300 makuupussissani. 


Sunnuntaina aamupalan jälkeen siirryimme pihalle kuulemaan valjakkovaeltamisesta. Erkki kertoi ja havainnollisti kaikki valjakkovaelluksella olennaiset tiedot reen pakkaamisesta koirien juottamiseen. 


KIITOS Erkille ja Jaanalle mielenkiintoisesta kurssista! 

Kuvat Pasi Kallinen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti