Roskaton vaelluskummi

Suomen luonto on upea. Oltiin sitten kaukana tuntureilla tai lähimetsissä, niin sen kauneutta ja voimaa ei voi kiistää. Ihminen kuluttaa luontoa aina siellä liikkuessaan, ja on meidän jokaisen vastuulla minimoida rasitus ja ennemmin pyrkiä parantamaan tilannetta entisestään. Kauniit retkeilytavat, siisteys, huomaavaisuus ja tiedostava toiminta on minulle tärkeää. Tästä syystä ryhdyin Roskattomaksi vaelluskummiksi Peuranpolun alueelle. Roskaton vaelluskummi on Suomen erävaelluskillan ja Metsähallituksen yhteistyöhanke. Hakuohjeet löytyvät Erävaelluskiltan sivuilta. 


Roskaton vaelluskummi

toteuttaa hyvää vaelluskulttuuria
on esimerkkinä muille vaeltajille ja luonnossa kulkijoille
neuvoo ja ohjaa tarvittaessa
huolehtii omista ja ryhmänsä jäljistä sekä jätteistä
korjaa muiden jäljiltä kohteet siistiin kuntoon

--------------------

Kauniit retkeilytavat voivat tarkoittaa niin monta eri asiaa, ja kukin käsittää ne hieman omalla tavallaan. Mielestäni ehdottomasti tärkeintä on huolehtia siisteydestä ja siitä ettei jätetä luontoon merkkejä vierailusta. Kannetaan ne omat roskat pois maastosta. Metsähallitus ja muut yhteystyötahot tarjoavat retkeilypalveluiden läheisyydessä jätehuoltoa. Nämä luontoon viedyt roskikset ovat sinäänsä kaunis ajatus ja vähentävät varmasti roskamäärää, mutta lähden itse siitä periaatteesta että jokainen käärepaperi ja pussi jonka jaksaa täytenä kuljettaa luontoon tuodaan sieltä myös takaisin kotiin ja kierrätetään asiaankuuluvasti. Jo kotona pakatessa voi miettiä miten hoitaisi roskahuollon mahdollisimman vaivattomasti käärepapereiden vähentämisestä lähtien.


Monesti on käynyt niin että tulipaikalle tullessa saa ensimmäisenä ryhtyä siivouspuuhiin. Tiesittekö että nuotioon ei saisi heittää edes makkarapaketin kuoria? Huonosti palaneesta nuotiosta löytyy yleensä hiiltyneitä säilyketölkkejä, pulloja ja erilaista muoviroskaa. Varmasti kaikki tietävät että metallitölkki ei pala, joten sen sinne heittänyt henkilö kertoo lähinnä omasta piittaamattomuudestaan. Toinen nuotiopaikkoihin liittyvä todella kurja tapa on ottaa sytykkeet elävistä puista. Tällä tavoin kaulattu puu kuolee mitä todennäköisimmin mikäli tuohta on nirhaistu riittävän syvältä.


Roskakomeuden kruunaa tietenkin kakka-asiat eli ihmisjätökset. Mikäli taukopaikalta löytyy huussi ihmiset yleensä hakeutuvat sinne isommille asioille, mutta huussin puuttuessa vallistee villin lännen meininki. Minun mielestäni paras tapa on ottaa mukaan pieni puutarhalapio mikäli tietää että reitin varrella ei ole vessoja käytettävissä. Vessapaperissa kannattaa suosia valkaisematonta mallia. Jätökset tehdään kuoppaan papereiden kera ja monttu peitetään huolellisesti. Mikäli kuopan kaivaminen ei ole mitenkään mahdollista esimerkiksi kallioisesta maastosta johtuen etsitään sopiva notkelma maastossa ja peitetään tuotokset esim. sammaleella ja kivillä. Jotkut polttavat käyttämänsä vessapaperin, mutta en itse suosi sitä maastopalovaaran vuoksi. Vessapaperi kyllä maatuu nopeasti kunhan se on kunnolla peitetty.

Kuva lainattu netistä.


Pahoittelen paatosta ja luennoivaa tekstiä. Tämä on vain pintaraapaisu hyviin retkeilytapoihin, joita tulen käsittelemään jatkossakin blogissani. Tiedän että suurin osa ihmisistä on hyväkäytöksisiä ja tiedostavia retkeilijöitä ja luultavasti ne roskaajat eivät eksy tänne tätä julkaisua lukemaan, mutta asioista on silti hyvä keskustella ja nostaa niitä säännöllisesti esille. Kenties kotona on kasvamassa tuleva retkeilijä tai tuttavapiiristä löytyy se tyyppi joka heittää roskat autonikkunasta luontoon. Kenties jotkut teot eivät ole tiedostettuja vaan ei ymmärretä että oma toimintamalli ei ole se paras mahdollinen.Ollaan realistisia: meistä tavallisista ihmisistä tämä asia on kiinni. Me ollaan niitä käyttäjiä, ja mitä suositummaksi eräily tulee sitä suurempi merkitys tällä asialla on. Valtion rahahanat tuskin tulevat aukenemaan yhtään enempää joten käytännön vastuu jää käyttäjille. Näytetään itse hyvää esimerkkkiä roskattoman retkeilyn ja arkielämän puolesta ja valistetaan nätisti niitä jotka kaipaavat vielä lisäopetusta. :) Siten me varmistetaan että tämä upea luonto ja hienot retkikohteet on täällä vielä tulevaisuudessakin. 

1 kommentti :