Talviyö ulkona




Minulta on toivottu paljon vinkkejä talvisiin retkiin, joissa nukutaan yö ulkona. Olen tehnyt retkeilyhistoriani aikana monenlaisia talvireissuja päiväretkistä pidempiin vaelluksiin. Lähilaavut on tulleet tutuiksi ja olen nukkunut myös taivasalla järven jäällä. Talvitelttailu on aivan erityisen lempparia.

Pakkasretkeilyssä on oma taikansa ja toivottavasti saisit näistä vinkeistä inspiraatiota lähteä kokeilemaan!




Kannattaa aloittaa pienestä, eli reissu oman paikkakunnan laavulle tai kodalle on hyvä tapa testata talviretkeilyä. Nuotiolla fiilistely pakkasen paukkuessa on aivan omaan luokkaansa. Ja tarvittaessa pääset vetäytymään kotiin lämmittelemään. Yksi hyvä vaihtoehto on heittää makuupussi kotipihalle ja nukkua siellä. Tärkeintä on että pääset kokeilemaan turvallisissa olosuhteissa miten varusteet toimivat ja mitä tuntemuksia pakkasyö herättää. 




En halua valehdella tai kaunistella asiaa. Talviretkeily on usein enemmän tai vähemmän epämukavaa. Jossain vaiheessa tulee ihan varmasti vähän vilu ja toisinaan tosissaan kylmä, mutta siitä selviää. Kaikessa pitää aina olla järki päässä (eikä jäässä, heh). On eri asia vähän palella kesäyönä tunturissa kuin jäätyä talvella ulkona. Jossain vaiheessa toimintakyky alkaa heikentyä ja tekeminen on vähemmän tehokasta ja järkevää. Ole siis tarkkana, ja ota talviretkelle kaveri mukaan. Näin voitte seurata toistenne kuntoa. 

Haluan myös tuoda esiin talviretkeilyn varustelupuolen, joka kieltämättä tekee lajista mukavamman mitä enemmän niihin satsaa. Nukkumisen kannalta tärkeimpiä hankintoja ovat makuupussi ja -alusta. Itse aloitin homman melko köykäsillä varusteilla ja selvisin siitä hengissä. Makuupussiin piti vain sukeltaa kunnon vaatekerros päällä.  




Aamulla ei huvittaisi nousta makuupussista. Tuvassa yöpyessä voi heittää vaikka kivi-sakset-paperit kaverin kanssa kumpi joutuu nousemaan kaminan lämmitykseen. Ulkona ei oikein auta muuta kuin vetää vaatetta niskaan ja sietää pienet aamuhytinät. Kuuma ruoka ja juoma auttaa kummasti. En suosittele keittimen käyttöä teltassa jos ei tiedä tasan tarkkaan mitä tekee. 




Selviä talviyöstä ulkona:



- Osta litran Nalgene , täytä se varovasti kiehuvalla vedellä, sulje hyvin ja tiputa villasukan sisälle. Näin saat makuupussiin koko yön kestävän lämpöpatterin.
- Kerrospukeudu, kerrospukeudu, kerrospukeudu. Alle villaa ja siihen vielä esim. mikrofleeceä päälle. Tarvittaessa vielä lisäkerroksia mikäli makuupussi ei riitä.
- Muista vetää kunnon villapipo päähän ennen nukkumaanmenoa.
- Mikäli et omista talvimakuupussia voit hyvin käyttää kahta köykäisempää pussia päällekäin.


- Jalkaan pari kerrosta kunnon villasukkia ja varpaat kiittää. Katso etteivät ne kiristä liikaa.
- Syö illalla riittävästi ja nauti lämmintä juotavaa. 
- Satsaa makuualustaan ja käytä ainakin kahta solumuovialustaa päällekäin. Kylmä hiipii alhaalta. 
- Älä mene makuupussiin valmiiksi viluisena, vaan pompi ja lämmittele ennen sitä. Pyri myös siihen ettet hikoilisi päivän aikana vaatteita märiksi. Talvella niiden kuivaaminen on hankalaa. 
- Jos mikään näistä ei auta, jemmaa vielä koiranpentu makuupussin sisälle: 




- Suojaa elektroniikka makuupussin sisälle tai kylmälaukkuun lämpimän vesipullon kanssa. Jemmaa myös seuraavan päivän vaatteita makuupussin jalkopäähän niin aamu alkaa mukavammin.
- Kaikki jäätyy, joten älä jätä vesipulloa taivasalle mikäli haluat juoda siitä aamulla.
- Kattilalla voi sulattaa lunta ja jäätä, mutta muista laittaa pieni "siemenvesi" kattilan pohjalle ettei se pala rikki.
- Älä unohda pakata otsalamppua. Yölliset pissareissut on muutenkin epämukavia.


Hauskoja retkiä! Herättikö teksti jotain ajatuksia tai kysymyksiä talviretkeilyyn liittyen? 



Ps. Ethän unohda klikata äänestysnappia täällä! Äänestää voit 3.12. saakka.


2 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä! Ensi talvena voisin kokeilla miten siedän kylmää ;) Millaisella alustalla muuten nukuit taivasalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hienoa! Kysele vaan lisävinkkejä jos tulee jotain mieleen. :) Minulla oli Savotta-avaruuspressu, solumuovialusta (mallia Prisma) ja Exped Downmat 9-ilmamakuualusta. Tärkeintä on se paksu eristekerros, eli vähintäänkin se kaksi paksua solumuovia ja jonkinlainen pressu alle.

      Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.