PaljastellaanKoska  blogi näyttää luontevasti lipuvan vähän uuteen suuntaan niin laitetaas tähän ihan koko kansan nähtäville kohta kuluneen vuoden 2015 sporttailut. Tämä on ollut ensimmäinen vuosi sitten sydänlihastulehduksen kun olen päässyt treenaamaan ilman suurempia ongelmia. Muutamia flunssia on tietenkin sattunut kohdalle ja niistä on parannuttu ihan kunnolla ennen treenien jatkamista.

Vuoteen on mahtunut elämäni ensimmäinen pyöräilykisa (jonne tosin mentiin kisaamaan itsensä kanssa) ja aika monta juoksutapahtumaa. Ainoastaan kevään cityrun jäi flunssan takia välistä, eli sitä puolikasta lähdetään parantamaan toivon mukaan ensi keväänä. 

Treenit tallentuvat itsellä sekä polarin tietokantaan sykemittarin kylkiäisenä että heiaheiaan. Tuo heiaheia on ehkä jäänyt sellaiseksi tavaksi aikaa ennen sykekelloa, kun vielä tallensi treeninsä puhelimen sovelluksella. Se on ihan hauska perustason sivusto josta näkee yksinkertaisia juttuja ja pystyy seuraamaan kavereiden treenejä. Nyt päätin Parempia polkuja -Tiinan inspiroimana katsoa ja analysoida omaa treenivuotta ja ehkä samalla pohtia mitä siinä voisi parantaa.Vuoden urheilut on jakautuneet melko tasaisesti kolmen kovan eli juoksun, pyöräilyn ja kuntosalin kesken. Juoksua kertyi alle 500 km eli ei mitenkään huimia lukemia. Treenit tosin käynnistyivät kunnolla vasta loppukeväästä/alkukesästä. Pyöräilykin pysyi kilometrikisasta huolimatta melko kohtuullisissa määrissä. Pyöräilyhän minulla on lähinnä työmatkaa (20 km suuntaansa) ja huvin vuoksi tulee ajeltua ehkä muutaman kerran kesässä. Salitreenit lähtivät liikkeelle vasta kesäkuusta. Laskennallisesti tämä tekee reilut 7 salikertaa kuussa, eli ei nyt ihan hurraamista. :D Nyt loka-marras-joulu -kuussa olen kyllä keskittynyt enemmän taas juoksuun, joten salikerrat ovat jääneet yhteen-kahteen viikossa.

Kahvakuulaa tuli heiluteltua ihan mukavasti. Vaelluksista vissiin kesäkuun Lemmenjoen reissu jäi merkkaamatta, mutta muuten tuo 61 tuntia kävelyä rinkan kanssa näyttää ihan hyvältä. Samaan nippuun menee hiihtovaellus 47 tuntia. Tuohon on siis merkitty vain liikkeelläoloaika.

Kaikkia venyttelykertoja ei ole tullut kyllä merkattua heiaheiaan, mutta niitä saisi varmasti olla enemmänkin. Bodybalance on tullut nyt syksyllä kuvioihin ja siihen keskityn myös keväällä. Tukee mahtavasti juoksua ja yleistä hyvinvointia. 

Vesilajit on jääneet kuluneena vuonna lähes kokonaan pois. Tämä on tehty ihan tarkoituksella, sillä jos vuoden 2015 lajikattaus näyttää aika laajalta niin olisittepa nähneet mitä kaikkea yritin vuonna 2014! Samoten olen nipistänyt mm. kiipeilystä joka on tosi mielenkiintoinen laji mutta kaikkeen ei vain repeä.


Tammi- ja helmikuussa ei tullut jostain syysät merkintöjä, mutta treenattua kyllä tuli sillä vedin melko tiukan hiihtovaelluksen maaliskuussa joten jostain syystä vain jäänyt merkkaamatta heiaheiaan. Kevään treenit koostuivat enimmäkseen ahkiovetoon orientoivista harjoitteista, kuten renkaanvedosta ja voimatreenistä meidän kotisalilla.Alkukesästä otettiin kuntosalikortit takaisin ja siitä lähti salitreeni kulkemaan. Pisimmät tolpat eli maaliskuu ja lokakuu on vaelluksia. Viikkotunnit ovat pysyneet alle 10 h/vko. Vuoden 2016 tavoitteena voisikin olla nostaa tunteja yli sen kymmenen ja keskittyä vielä enemmän niihin muutamaan lajiin jotka todella kiinnostavat. Tällä hetkellä se on ehdottomasti juoksu. Harjoittelun nousujohdannaisuus on myös yksi asia johon pitää panostaa. 

Nykyinen juoksuohjelma nostaa viikkokilometrejä aina yhdellä per harjoite, joten alkuvuodesta kilometrit ovat jo 50 km/vko. Treenejä on 3-4 viikossa. Salitreenejä pitäisi mahduttaa ohjelmaan 1-2 ja kehonhuoltoa ainakin balancen plus muutaman venyttelyn verran. Salitreenin kanssa olen vähän sellaisessa pohdintavaiheessa, kun nykyisellä treeniohjelmalla sinne pitäisi ehtiä ainakin kolme kertaa viikossa. Saliohjelma pitäisikin viilata lähinnä juoksua tukevaksi harjoitteeksi.

Itselle kovin mielenkiintoinen katsaus kun on vasta kuluneena vuonna herännyt tiettyyn suunnitelmallisuuteen ja tajunnut että mikäli haluaa tuloksia joutuu vähän uhraamaan muista kivoista jutuista.On ollut mukava huomata että pienillä muutoksilla saa juoksuun ihan erilaista kehitystä.

Millaisia ajatuksia tämä herättää? Miten muilla on sujuneet vuoden 2015 treenit? Ja mitä tavoitteita on vuodelle 2016?Seuraa Instagramissa/Facebookissa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti