Mitä löytyy liikkujan lautaselta

Jos laittaisin itseni johonkin ruokavaliokategoriaan olisin varmaankin pescovegetaristi. Syön kananmunia, maitotuotteita ja kalaa, mutten esimerkiksi kanaa tai punaista lihaa. Äyriäiset menee samoten kaikki muut nilviäiset. Mieheni kuvailee ruokavaliotani siten että en syö mitään millä on keuhkot. :D 

En ole kasvissyönnin suhteen mikään hienohelma vaikka olenkin elänyt siihen tyyliin yli puolet elämästäni. Kokkailen sujuvasti jauhelihat ja paistan kanat jos on tarvetta, mutta makutakuuta en anna. Pienin myös koirien jauhelihalevyt, käsittelen hirvenrääppeet, pilkon maksan ja pienin vaikka lehmän jos sille on tarvetta.Voin ihan rehellisesti sanoa että tykkään kasvisruuasta. En osta vihanneksia, juureksia ja hedelmiä vain pakosta, vaan ne on oikeasti se maistuvin osa ruokavaliota. Yleensä asioidaan halpakauppa Lidlissä jossa ostoskori täyttyy pääosin hevipuolen jutuista. Viikon ostokset tulee tehtyä yhdellä kertaa ja muuten haettua lähinnä täydennystä. 

Kauppaan menee noin 100 euroa viikossa kahden hengen taloudessa plus miinus parikymppiä, mihin on laskettu kaikki muutkin tarpeet kuten pesuaineet ja leivinpaperit. Summa ei ehkä ole pienin mahdollinen mutta tämän verran me ollaan valmiita sijoittamaan jokapäiväiseen hyvinvointiin. Ei enää kiitos niitä opiskeluajan alle 50:n euron viikkobudjetteja..

Syön mieluiten puhdasta, prosessoimatonta, tuoretta, lähellä tuotettua ruokaa. Mutta let's face it; aina se ei ole mahdollista.


Ostan lähiruokaa, suomalaista ja luomua kun se on mahdollista. Aina ei talousrahat riitä tai luomuvaihtoehto näyttää kulahtaneelta joten silloin mennään jollain muulla. On kiva ajatella että edessä napottava ruoka-annos on mahdollisimman puhtaista aineista kasattu ja tuotettu jossain lähellä. Kokkolassa toimii aktiivinen Reko-lähiruokaryhmä josta saa esimerkiksi ulkokanan luomumunia.


Mitä lautasella nyt 


Meillä on miehen kanssa meneillään ruokavalion parannus ja ollaan syöty muutama viikko melko tarkasti. Nyt menee melkoiset määrät kasviksia ja hedelmiä sekä marjoja, pähkinöitä, siemeniä täysjyväviljoja, puhtaita proteiineja ja hyvinvointia tukevia vitskuja. Herkkuja tai alkoholia ei nautita lainkaan ja napostelu pidetään minimissä. Vedenjuonnin kanssa minulla ei ole koskaan ollut ongelmia, mutta siinäkin on aina pientä parannettavaa.

Tarkoituksena olisi saada optimaaliset energiat ravinnosta ja kenties muutama kilo karistettua pois jalkojen päältä kevään ultramatkaa ajatellen. Paria kiloa enempää ei ole tarvettakaan tiputtaa, sillä olen melkoisen tyytyväinen nykyiseen painoon jo nyt.  Miehellä taasen tuppaa syömiset jäämään liian vähiin runsaaseen liikuntaan nähden, joten hänellä tämä on puhtaasti syömiskuuri terveellisellä ruualla ja toivottavasti sekä energiatasot että paino vähän nousisi. :) Mistään kitudieetistä ei todellakaan ole kyse, vaan ruokaa saa ja pitää syödä paljon että elimistölle riittää energiaa kaikkeen tarpeelliseen. Erityisesti juoksija tarvitsee niitä hiilareita energialähteeksi.

Ruokarytmitys menee kutakuinkin:

6:00 aamupala
9:00 kahvi ja pieni välipala
11:30 lounas
14:00 välipala
(banaani ja salipalkkari)
17-19:00 iltaruoka
21:00 iltapala

Ruokarytmi on tuollainen oikeastaan poikkeuksetta oli sitten kiristely päällä tai ei. Aamupuuro on ehdoton must ja tykkään syödä usein jotta verensokerit pysyy tasaisena. Tässä vielä yhden päivän ruuat kuvina:Minun ideologiaani sopii hyvin 80/20 -ajattelumalli, eli kun pääosan viikosta syö terveellisesti ja riittävästi kunnollista ruokaa, niin niitä herkkujakin voi syödä hyvällä omallatunnolla. :)

Miltä teidän lautasenne näyttää?  9 kommenttia :

 1. Lautaselta löytyy kaikenlaista laidasta laitaan, kovasti opetellaan valitsemaan terveellisempää lautaselle. Hyvältä näyttää sinun eväät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Pikkuhiljaa kun tekee muutoksia niin saapi pysyvän tuloksen. :)

   Poista
 2. Aika saman näköistä on, mutta siemenet puuttuu vielä, ja omassa ruokavaliossa on tietysti se parisataa grammaa lihaa päivässä! :) Ilahduttavaa on, että tuo kultamurukin on ruvennut syömään kasviksia paremmin, kunhan minä valmistelen ne syöntikuntoon. Tasottuu vähän meidän epäsuhtakin, kun isäntä on tehnyt ruoat aina, josko emäntä nyt värkkäisi salaatit tästä eteenpäin kylkeen.

  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu. :) Kyllä sitä huomaa muutoksen jaksamisessa kun syö terveellisemmin.

   Poista
 3. Kuulostaa hyvältä tuo ateriarytmi. Säännöllisyys pitää mielen virkeänä ja energiatason riittävänä :) Mutta ootapas nyt.. kevään ultramatkaa varten. Oliko se karhunkierros tulossa keväälle? Pitää nyt vähän päivitellä muistinystyröitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl, nimenomaa karhunkierrosta varten tässä nyt preppaillaan. :) Ja ultramatkana 53 km on tietenkin ihan sprintti, mutta tällaiselle kokopitkän maratonin vielä välttäneelle melkosta paljon. :O

   Poista
 4. Samat periaatteet täälläkin: mahdollisuuksien mukaan luomua ja läheltä. Mäkin oon löytänyt Oulusta Rekon, mistä on kyllä kiva hakia laaturuokaa :) Mulla ruokailut menee vuoden mukaan rytmissä: kesällä kevyempää, syksyllä paljon juuresruokia mut talvella menee lihaa melko paljon. Ja säännöllisestä ateriarytmistä on luovu, terveisin näläkäkiukusta kärsivä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva että Oulussakin on Reko! Saako kysyä mitä yleensä ostat sieltä? Meillä tulee ostettua lähinnä noita kananmunia ja joskus kalaa. Kuulostaa hyvältä tuo rytmi, ja menee hyvin satokausikalenterinkin mukaan. :) Ja nimenomaa, täällä kans yksi nälkäkiukkuilija eli säännöllisesti ruokaa kiitos. :D

   Poista
  2. Me haetaan yleensä luomulihaa ja -marjoja. Nykyään Oulun Rekostakin saa luomumunia, joten niitä ostettiin viimeksi. Kaloja oon myös ostanut jonkun kerran. Ja hirven luiden loppuessa oon ostanut koirille luita (luomua tietenkin :D). Rekosta on kyllä kiva hakia, kun saa ostaa suoraan tuottajilta ja samalla tukee suomalaisia ruuantuottajia.

   Poista