FEET -juoksukengätTuossa syksymmällä minulla kävi ihan älyttömän hyvä tuuri. Vanhoista Adidaksen maantiekiitäjistä alkoi hönkä loppua, ja katselin jo epätoivoisena että mistäs löytyisi riittävän leveä juoksukenkä omaan jalkaani. Ongelmakohta on minulla varvasalue, josta löytyy peräti molemmista jaloista aikoinaan murtuneet ja virheasentoon luutuneet pikkuvarpaat. Ne on silleen mukavasti mutkalla ja kääntyvät liian kapeissa kengissä nimettömien alle aiheuttaen kipua. 


Takomorunners sai testiin uusia Feet-juoksukenkiä mutta eihän niitä kaikille halukkaille tietenkään riittänyt. Arvaattekos olinko juhlafiiliksissä kun kuulin kesken Teneriffan reissun että olin voittanut Feetin arvonnassa uudet juoksukengät? 


Minulla on kengännumero yleisesti luokkaa 40-41 ja joskus jopa 42. Vanhat Adidaksen kengät ovat miesten mallia ja kokoa 42, ja yleisestikin kaikki juoksukengät sijoittuu sinne akselille 41-42, ja riittävän leveyden takaamiseksi asioin miesten osastolla. Luotin vahvasti tähän kokemukseen ja tilasin naisten kengät koossa 41,5. Ja ne oli ihan liian suuret! Olin myös puoliksi odottanut että naisten mallissa varpaat menisivät rullalle, mutta ei puhettakaan sellaisesta. Kengät tuntuivat hyviltä mutta pituus oli väärä. 

Feetin asiakaspalvelu oli ihan omaa luokkaansa ja asiantuntevan neuvonnan ja jalan mittailun jälkeen minulle lähetettiin kengät koossa 40. Ja ne on valehtelematta parhaiten istuvat juoksukengät mitä minulla on ollut. Nyt ehkä ensimmäistä kertaa omistan kengät jotka on oikean kokoiset joka suhteessa. Varvasosastolla riittää tilaa leveyssuunnassa, mutta pituuskin on just passeli. Kantapää pysyy hyvin paikoillaan ja kengät istuvat tosi huomaamattomasti jalkaan. Kenkä on myös todella kevyt."Shoes don't run, feet do"


Feet-kengissähän on ajatuksena tukea jalan luonnollista liikettä ja vaimennusta, joten siitä puuttuu kaikki "keinotekoinen" tuki ja vaimennus. Kenkä on suunniteltu niin, että jalan iskuvoima maahan siirtyy eteenpäin vievään voimantuottoon. Asiasta voi katsoa havainnollistavaa dataa täältä. Kengissä on todella hyvä rullaavuus ja rakenne ohjaa jalkaa oikeanlaiseen toimintaan. Huomasin tämän konkreettisesti itse vähän vauhdikkaammilla lenkeillä, kun sain päkiäponnistuksen oikeaan paikkaan ja paljon tehokkaammaksi verrattuna (jo melko kuluneisiin) vanhoihin kenkiini. 

Kengän suunnittelijalla Teukka Niskasella on taustaa kilpaurheilussa sekä suorittavalta että valmentavalta puolelta, ja ammatiltaan hän on fysioterapeutti erikoistumisenaan alaraajaproblematiikka ja liikuntalääketiede. Sekä Teukka että kengän toinen suunnittelija Matti Salminen ovat toimineet aiemmin Karhun suunnittelijana. 
Matolla ja maantiellä


Olen nyt juossut kengillä sekä ulkona että matolla, ja kokemukset ovat positiivisia. Kenkä istuu napakasti jalkaan eikä hierrä mistään kohtaa. Olen pyrkinyt pitämään kilometrit vielä kohtuullisena ja vaihdellut eri kenkien välillä että jalka saa tottua uuteen kenkään. Minkäänlaista ongelmaa ei näytä sen suhteen olevan.

Voisi kuvitella että kymppi tai enemmän matolla tuntuisi jo jalkapohjissa vaimentamattomilla kengillä, mutta voin kertoa että näin ei ole. Feetit sopivat todella hyvin mattojuoksuun ja olen myös välttynyt niiltä pieniltä kolotuksilta joita yleensä saan juostuani viikon kaikki lenkit sisällä. Uskon että tämä johtuu asennosta johon Feetit ohjaavat jalkaani ja sitä myöten paremmasta juoksutekniikasta. Kengät ovat myös mukavan hengittävät joten jalka ei pääse hikoamaan. 

Talvijuoksuun Feetit ovat hiukka vilpoisat kun mennään -10 pakkasasteen paremmalle puolelle, mutta siihen saakka menee vielä hyvin paksummalla sukalla. Perusongelmahan "normikengissä" on liika hengittävyys talvikeleillä ja kylmä viima pääsee jaloille. Tämä nyt ei ole mikään todellinen ongelma, sillä yleensä kirpeimmille pakkaslenkeille valikoituu toiset kengät tai ne juostaan sisätiloissa. 

Varusteurheilijana ja turhanpäiväisyyksiin keskittyvänä joudun myös toteamaan että onhan ne ulkonäöllisesti myös aika kivat. <3

Tämän uskomattoman hyvän sattumankaupan seurauksena aion myös jatkossa luottaa Feetin kenkiin. Kehitystyö näyttää olevan aktiivista joten jännä nähdä millaisia malleja sieltä tupsahtaa markkinoille.


Onko teillä kokemuksia Feetin kengistä? 

6 kommenttia :

 1. Onneksi just nyt ei tarvitse uusia kenkiä hankkia, mutta kovasti ovat Feetit alkaneet kiinnostaa, sen verran ylistäviä kirjoituksia olen lukenut. Täytyy pitää merkki mielessä, keväällä on varmaan aika suunnata ostoksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen havainnut että Feetit on keränneet kiitosta. Heiltä on ilmeisesti tulossa uusia malleja nyt helmikuussa, niin pitää katsastaa josko olisi jotain mielenkiintoista. :) Suosittelen kyllä testaamaan!

   Poista
 2. Kuulostipa hyviltä kengiltä! Mulla on ollut vaikia löytää sopivia lenkkareita mutta saattaa johtua siitä, että oon ostanut vääränlaisia kenkiä. Kävin aikoinaan Intersportin jalka-analyysissä ja mulle suositeltiin pronaatiotuettua kenkää. Pari kuukautta sitten kävin jalkaterapeutilla, joka totesi, että tarviin lenkkarit, joissa on vain vähän supinaatiotukea. Eli oon vuosikaudet juossut väärin tuetuilla kengillä :/ Muuten voisin kokeilla Feettejä mutta seuraavaksi ostoslistalla on paremmin maastoon ja poluille soveltuvat tossut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari onpa harmillista että suosittelivat vääränlaista kenkää. Kylläpä sitä tulee luotettua jos "ammattilaiset" neuvovat käyttämään tietynlaista. Toivottavasti nyt onnistaisi jalkaterapeutin ohjeilla! :) Oletko jo katsellut jotain tiettyjä maastolenkkareita?

   Poista
  2. En oo vielä hirviästi kokeillut maastolenkkareita, pareja Salomoneja käytin jalassa mutta jäivät ainakin vielä hyllyyn. Mulla on käytössä Salomonin snowcrossit nastalenkkareina ja niistä oon kyllä tykännyt vaikka vähän hajosivatkin vuoden käytön jälkeen. Onneksi Partioaitan reklamaatio toimii ;) Oisko sulla suositella jotain merkkiä?

   Poista
  3. Salomoneilla minäkin juoksen. :) Tuntuu että passaa omaan jalkaan niin mitäpä sitä vaihtamaan. :)

   Poista