Polar M430 - unimittausta ja sykeseurantaa



Onnistuin kesällä hukkaamaan Polar M400 -sykemittarin sykevyön, ja juoksin alkusyksyn ilman sykeseurausta. Sen sijaan että olisin maksanut uudesta sykevyöstä päädyinkin - ehkä juoksukaverin positiivisten kommenttien pohjalta - hankkimaan uuden kellon. Nimittäin Polar M430 -rannesykemittarin

Minulla on ollut todella skeptinen suhtautuminen rannesykemittaukseen. Toisaalta inhoan sykevyön kanssa säätämistä ja kaikki puristavat jutut keskivartalossa ahdistaa, ja pelkän rannekellon kanssa pelaaminen kiehtoi. Rannesykemittaus on kuitenkin tullut hurjasti kehityksessä eteenpäin, ja testiraportteja luettuani uskalsin lähteä kokeilemaan. 

Olen nyt käyttänyt kyseistä kelloa kuukauden verran ja olen laitteeseen äärimmäisen tyytyväinen. M430 on minulla ranteessa käytännössä koko ajan. Käytän sitä jatkuvalla sykeseurannalla, joten näen päivän sykekäyrän ja pystyn seuraamaan rasitustasoani sen perusteella. M430 sisältää myös uniseurannan, josta on tullut minulle tosi tärkeä ominaisuus.


Näppään aamulla aina ensimmäiseksi näkyviin yön uniselosteen. "Tarpeeksi unta - heikko laatu".

Näen montako tuntia olen yössä nukkunut ja mikä on ollut yleisesti unen laatu. Tämä on auttanut ymmärtämään miksi aamulla joskus väsyttää vaikka olen mielestäni nukkunut ihan hyvin ja riittävästi. Seuraavaksi aion hankkia itselleni Firstbeat -mittauksen, jotta voin todentaa kellon kertomia asioita. Kannattaa muuten käydä lukaisemassa Susannan kirjoitus tästä aiheesta! 

Kello myös huomauttaa M400- mittarin tapaan passiivisuudesta. Töissä nousen ylös ja teen vaikka nopean keppijumpan tai vähintäänkin käyn hakemassa vettä jotta tulee liikuttua. Päivän aktiivisuuden näkee jatkuvasti kellotaulusta. 

Juoksutreenissä M430 palvelee minua todella hyvin. Oikeastaan siinä ei ole juuri eroja M400-mittarin kanssa, sillä samat toiminnot löytyvät samoista paikoista. Tykkään Polarin logiikasta ja helppokäyttöisyydestä. Siihen ei minun ajatusmallillani ole muut testaamani mittarit päässeet. Toki tämä on niin henkilökohtainen juttu.  Lenkille lähtö on vain helpottunut, sillä en tarvitse käytännössä muuta kuin kellon ja lenkkarit. Töissä lounaslenkeillä en ole jaksanut käyttää sykevyötä, ja nyt sille ei ole edes tarvetta.

Polar synkkaa nopsaan myös puhelimen kanssa kunhan laittaa hetkeksi bluetoothin ja sijaintitiedot päälle. Puhelimella pääsee jo kivasti tarkastelemaan sykekäyriä ja lenkin tarkempia tietoja ilman että kelloa tarvitsee kytkeä kiinni tietokoneeseen.

Lataan kellon noin kolmen päivän välein ja tarkistan samalla onko siihen tullut päivityksiä. Jatkuva sykeseuranta ja pitkät lenkit syövät akkua, mutta ilman näitä akku riittäisi varmasti paljon pidempään. Olettaisin että akkukesto on samaa luokkaa mitä M400-mittarissa, eli useampia viikkoja normaalikäytöllä. M400 -mittari on riittänyt hyvin ainakin 10 tunnin juoksukisasuoritukseen Karhunkierroksella.

Ennen kyseisen kellon hankintaa on tiedostettava muutama juttu. Rannesykemittaus ei ole yhtä eksaktin tarkka ja tilanteessa mukana oleva mitä erillinen sykevyö on. Rannesykemittari on kiristettävä riittävän tiukalle jotta suorituksesta saadaan mahdollisimman paikkaansapitävä data irti. 

Jos sinulle riittää "yleistieto" sykkeesi tasosta tämä on oikea laite sinulle. Jos taas haluat seurata pykälätarkasti sykkeitäsi kannattaa hankkia joku muu mittari. Miehelläni on Polar V800, ja vitsi sekin on hyvä!


Plussat: 

+ uniseuranta
+ helppous
+ ei puristavaa sykevyötä
+ jatkuva sykeseuranta
+ mukava kädessä, sopivan kokoinen
+ aktiivisuusmittari

Miinukset:

- ei yhtä tarkka kuin sykevyö
- lataus noin 3 päivän välein jatkuvalla sykeseurannalla
- ranne paljaana myös pakkasella jos haluaa nähdä kellotaulun



Lopuksi vielä puhdas tuotesuositus High5 -protskupatukasta. Sisältö sekä ainesosien että maun puolesta ihan täys kymppi ja Wigglestä kun tilasin laatikon tuli patukalle hintaa noin euro. Eikä ole mitään pieniä nökkösiä. ;) Näitä aion vetää töissä välipalana. lenkillä ja ehdottomasti lähtevät mukaan myös vaelluksille. Jes!




Mitäs mittaria sinä käytät lenkeillä?

3 kommenttia

  1. Kiitos tästä postauksesta. Olen harkinnut hankkivani uutta sykemittaria. Mulla on käytössä vanha Polarin kello, jonka olen ostanut vuonna 2012. Sillä olen mennyt ympäri maailmaa. Sykevyön olen unohtanut jo ensimmäisen vuoden aikana käytöstä, enkä sitä ole halunnut / osannut käyttää. Tosin kaipa sykeohjattu harjoittelu toisi oman lisänsä ja järkevyyden, joten nyt etsiskelen sopivaa kelloa. Suunnon kellot maksaa ihan sairaasti ja haluasin löytää erittäin yksinkertaisen kellon, koska kaikki hifistely ei ole mua varten. Perusspeksit ja akun kesto olisi merkittävät ominaisuudet. Onko tuo kello muuten vesitiivis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hei vielä tuosta miehesi V800 - millainen akun kesto siinä on ollut? :)

      Poista
    2. Voin kyllä suositella näitä Polarin kelloja. Minulla oli testissä Garminin kello ja se tuntui Polariin verrattuna hirveän monimutkaiselta. Mutta toki nämä on niin maku- ja tottumuskysymyksiä. :)

      Tämä M430 on täysin vedenkestävä, eli pystyy käydä myös uimassa sen kanssa. Rannesykemittauksen pitäisi toimia myös vedessä, mutta en osaa sanoa siitä kun en ole vielä testannut. Rannesykemittaus itsessään on ihan huikea ominaisuus. Akku riittää tuolla jatkuvalla sykemittauksella viikon, ja jos tekee treenejä siinä välissä niin ehkä neljä päivää. En ole vielä testannut yli 6 tunnin treenejä kellolla, mutta veikkaan että akkukesto on jotain alle 10 tunnin luokkaa.

      Sanoisin, että tämä on aktiiviliikkujan kello, josta löytyy myös hyvinvointiominaisuuksia. V800 on se puhdasverinen urheilijakello. Käyttöominaisuuksiltaan ovat aikalailla vastaavat. V800 akkukesto on huikea, ja on riittänyt ainakin yli 11 tunnin treeniin helposti.

      Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.