KuolemantapausEnsinnäkin syvät osanottoni omaisille ja toipumista tälle toiselle kaverille. Viisastelulla ei pitkälle pötkitä, mutta näistä tapauksista tulee ottaa opikseen. Lehtijutun mukaan kyseessä oli kokeneet vaeltajat ja ainakin tässä vaiheessa voidaan esittää vain spekulaatioita siitä mistä ikävätä tapahtumat todella johtuivat. Näitä ei kuitenkaan pitäisi missään nimessä tapahtua. 

Meidän ikävät sattumukset on tähän mennessä rajautuneet yhteen kajakin kaatumiseen myrskyssä ja pelastautumiseen saareen josta merivartiosto meidät poimi kyytiin. Hommaa analysoidessa todettiin että porukan taidot eivät olleet kelin vaatimalla tasolla, ja olisi pitänyt tajuta luovuttaa aikaisemmin. Onneksi tilanteesta selvittiin ilman suurempia traumoja. 

Kaikenlaisia välinerikkoja on teltan hajoamisesta lähtien sattunut reissun päällä, mutta niistä on aina selvitty kun on ollut oikeat korjaustarpeet matkassa. Tunnustan ihan mieluusti olevani ylivarautuja ja koen vahvaa vastuuta sekä omasta että meidän vaellusporukan turvallisuudesta. Oma käsitykseni turvallisesta vaelluksesta:

- Joku tietää lähtöpaikkasi ja reittisuunnitelmasi.

- Vaellus suunnitellaan omia kykyjä vastaavaksi. Mahdolliset ongelmaskenaariot mietitään etukäteen ja niihin varaudutaan esimerkiksi tarpeellisilla korjausvälineillä (vaikka ne vähän painaisi).

- Varusteet on mieluummin yli- kuin alimitoitettu.

- Kuntotaso vastaa retken vaatimuksia.

- Avunsaanti myös loukkaantumistapauksissa on varmistettu. Eli katkenneella jalalla ei tarvitse päästä ylätunturiin kännykkäsignaalia metsästämään.

- Suunnistus- ja kartanlukutaidot on varmasti hanskassa.

- Gps on matkassa huonoa näkyvyyttä/ongelmatilanteita varten. Ei pääasiallinen suunnistusväline.

- Aina oma majoite matkaan, vaikka kulkisi tuvasta tupaan.

- Tulien sytytys onnistuu kelillä kuin kelillä (ei nyt ehkä puuttomassa avotunturissa).

- Ensiavun perustaidot sisäistetty.

- Ei oteta niitä turhia riskejä. Ymmärretään perääntyä ajoissa ja hankkia apua.Vakava aihe ja sen mukainen kirjoitus. Turvallisia ja hyvin suunniteltuja vaellusreissuja!Seuraa Instagramissa/Facebookissa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti