Paniikki, pakkaset! Lööppilehdet loihtivat toinen toistaan raflaavampia otsikoita kylmistä talvipäivistä. Niin, mitä sitten? Eikö talvella ole tarkoituskin olla näitä pakkasia? :) Kovasti ihmettelen tätä uutta suuntausta jonka mukaan kylmä olisi suomalaisille jotenkin niin uusi asia että siitä pitää oikein asiasta tehden suoltaa juttua toisen perään. Kuinka tämä asiantuntija sitä ja tämä toinen tätä. Ja ei saa unohtaa käyttää pipoa!
Tässä ihan vain tämän aamun otsikot:
Tässä ihan vain tämän aamun otsikot:
Ruotuväki: Vääpeli Kallio kertoo vartiomiehen yksinkertaisen pakkasniksin – ”Jalat pysyvät lämpimänä”
Pakkanen voi jopa tappaa – nämä asiat lisäävät riskejä
Kasvot jäässä pakkasella? Vanha mopomiesten kuuden euron kikka lämmittää oikeasti!
Simo Häyhän pakkasvinkki – näin tarkka-ampuja pärjäsi tuntikausia liikkumatta lumikuopassa talvisodassa
Ollaanko me oikeasti niin avuttomia nykyään?
Vai onko pakkaset harvinaistuva luontoilmiö?
Toinen mikä pistää mietityttämään on koirien hyysääminen. On totta että kaikki koirarodut eivät ole yhtä hyvin varustettuja pakkasiin ja vaativatkin erilaisia systeemejä pärjätäkseen pihalla. Mutta nyt tuntuu että joka tuutista tunkee ohjetta miten koiraa pitäisi pukea ja millaisilla pakkasilla sitä saa lenkittää. Odotan vain sitä hetkeä kun meille tulee joku viisomaan että hyihyi, senkin eläinrääkkääjä kun juoksutat noita kirkuvia huskejasi -25 asteen pakkasilla.
Olen tässä miettinyt itsekseni, että kauanko, voi kauanko, tällaista pöljäkeotsikointia jaksetaan jatkaa. "Näillä ohjeilla selviät [yksinkertaisesta asiasta]!"-otsakkeen lukiessa tietää jo täsmälleen mitä sen sisältö tulee olemaan: kolmeen kappaleeseen venytettyä ohjetta pistää villasukat jalkaan pakkasella.
VastaaPoistaNiissä uutisissa on niin monen monta itseäni ärsyttävää pointtia, jotka on aivan pakko nyt listata:
1. Vanhat sukupolvet taivastelevat uusavuttommista, haluamatta tajuta (varmasti kuitenkin alitajuisesti tiedostaen), että uusi sukupolvi on aivan yhtä turhautunut tällaiseen ilmiselvien asioiden listaamiseen "uutisina".
2. Jo lukemalla otsikon "Simo Häyhän ohjeet: näin tarkka-ampuja pärjäsi tuntikausia liikkumatta lumikuopassa" arvaan, että ohje on laittaa päälle niin paljon vaatetta kuin kaapistaan löytää. Miten tällainen voidaan mitenkään perustella otsikon arvoiseksi? Mielenkiintoisempi otsikko tai uutinen olisi ollut kertoa miehen sotatarina ja sivulauseessa mainita tämä todella hieno ja upea "kikka".
3. Mistä lähtien ylipäätään minkäänlaiset ohjeistukset ovat tulleet lehtiin, joiden pääasiallinen tarkoitus on uutisointi. Käsittääkseni sana uutinen tarkoittaa "uutta tietoa ajankohtaisista asioista". UUTTA. Useamman sukupolven yleistieto tuskin on uudenhehkeää tietoa, jota innosta täristen imen itseeni.
4. Tunsiko journalisti sielunsa hiukan kuolevan kirjoittaessaan kysymys-vastaus-tyyppisen otsikon ensimmäisen kerran? Jo peruskoulussa jankattiin sen olevan suurin synti, jonka voi koskaan paperille kirjoittaa.
Ja kultahippuna ja tärkeimpänä mietteenä:
Tiedätkö sen tunteen, kun lukee klikkiotsikon? Sen pienen pienen tiedostamisen, että tämä otsikko on harhaanjohtava ja jos odotan siltä yhtään mitään, se pettää minut kuitenkin. Etukäteispettymys.
Jos klikkiotsikkoa jaksaa edes klikata, sitä klikkaa vain varmistaakseen sen epäilyksen, että jepjepjep, sisältö on ihan yhtä höttöä kuin voi odottaakin.
Media muuttuu koko ajan nopeammaksi ja ihmisten keskittymiskyky heikkenee. Eli varmasti saadaan jatkossakin seurata näitä suurella antaumuksella kasattuja "artikkeleita".
Poista