Ulkoliikkujan vaatetus

Sisältää blogiyhteistyötä

Suomen vaihtelevat säät asettavat haasteita liikkujan vaatetukseen. Talvella pakkasessa ulkoillessa joutuu huomioida kylmän ilman ja tuulen vaikutukset, ja samalla pelata oman kropan tuottaman lämmön kanssa. Jos vaatetta on liikaa, tulee hiki.

Vaatetuksen haasteet eivät rajoitu vain talvikeleille, sillä kevät ja syksy ovat lämpötilojen puolesta aivan yhtä vaihtelevia. Ilma voi olla hiukan plussan puolella, mutta kylmä viima jäähdyttää nopeasti. Vettä tulee niskaan myös säännöllisesti, ja kylmällä säällä se voi olla ongelma, mikäli vaatteiden päällimmäinen kerros ei pidä vettä.



Samat vaatteet joka lajissa



Hyvin yksinkertaisella vaateparrella pärjää melkolailla lajissa kuin lajissa. Sama merinovillakerrasto palvelee minulla juoksussa, pyöräilyssä, hiihdossa, koiravaljakkoajossa, vaelluksilla jne. Käytön jälkeen paita pois ja pihalle tuulettumaan, ja seuraavana päivänä mennään taas. 

Koiravaljakkolajeissa käytän aivan samoja vaatteita kuin hiihdossa riippuen säästä. Alimmaisena on merinovillaa, keskimmäiseksi laitan tarvittaessa villaa tai fleeceä (Svalan fleecekerrasto on palvellut minua jo vuosia) ja ylimmäiseksi vetäisen joko ohuemman tai paksumman kuoripuvun. Sama pätee juoksuun, joskin jätän sen keskikerroksen pukematta mikäli mittari ei näytä -20 astetta. 

Vaatteiden korkeasta käyttöasteesta johtuen vaadin niiltä kestävyyttä ja laatua. Useista lajeista huolimatta pärjään hyvin pienellä vaatearsenaalilla, mikä säästää sekä kukkaroa että luontoa. Sijoitan mielelläni hyväksi kokemaani vaatteeseen hieman enemmän, jos tiedän että se palvelee minua vuosikausia lähes päivittäin.



Alle merinovillaa

Väliin tarvittaessa lisää villaa tai fleeceä

Päälle tuulenpitävä kerros 









Uusi tuttavuus: Verkkokerrasto


Svalalta pyydettiin minua testaamaan Dry Strech Mesh - verkkokerraston paitaa ja housuja. Tiesin jo etukäteen kerraston toimintaperiaatteen, ja tiedän myös monia jotka kyseistä syteemiä käyttävät. Itse en ollut siihen vielä päässyt tutustumaan, ja mielenkiinnolla kokeilin kerrastoa eri lajeissa.

Kerraston tarkoitus on toimia kosteutta siirtävänä kerroksena ihon ja seuraavan vaatekerroksen välissä. Verkko poistaa hien iholta ja hengittää hyvin, eli se ei itsessään juuri lisää lämpöä vaan ennemminkin säätelee hikoilua. 


Testailin näitä ominaisuuksia hiihtovaelluksella, juostessa ja pyöräillessä. Pääsiäisenä oli todella lämpimät kelit ja hikoilin aivan järjettömästi vauhdista riippumatta. Kerrasto tuntui miellyttävältä päällä, ja olo tuntui freessiltä. Juostessa kerrasto toimi myös hyvin, mutta tiukat juoksuhousut suoraan verkkokerraston päällä aiheuttivat melkoiset kuviot iholle. Pitkästä lenkistä huolimatta kerrasto ei hiertänyt, ja yläkroppa tuntui mukavalta kun märkä juoksupaita ei roikkunut suoraan iholla.





Yksi verkkokerraston parhaista ominaisuuksista on se, että se estää merinovillavaatteen suoraa ihokontaktia. Eli sellaiset ihmiset jotka kokevat merinovillan liian kutittavaksi, voisivat kokeilla verkkokerrastoa sen alla! 

Itse koin, että verkkokerrastosta kannattaa ehkä valita yksi koko pienempi kuin mitä normaalisti käyttää. Kerrasto venyy tosi hyvin, ja on miellyttävämpi mitä napakammin se istuu iholle. Housujen yläosan malli on aika miehekäs, mutta paita sopii hyvin myös naisen päälle.



Svalan merinovillahousut Slim Fit ja verkkokerraston paita


Puhutaas hikoilusta


Sellaisiakin ihmisiä varmasti on, jotka eivät hikoile talvilajeissa. Minulle aivan sama paljonko ulkona on pakkasta, mutta kun lähden juoksulenkille hikoilen aivan varmasti. Joskus säänmukainen pukeutuminen onnistuu suhteellisen hyvin ja hikoilu on vain pieni kiusa, mutta toisina kertoina jopa merinovillainen kerrasto tuntuu inhottavalta päällä.

Hikoillessa vaatteet kastuvat. Kun pysähtyy tulee vilu, ja olo muuttuu epämukavaksi. Erityisesti talvella vaeltaessa neuvotaan aina välttämään hikoilua, mutta aina tämä ei tietenkään ole mahdollista.

Märät vaatteet ovat talvipakkasella jopa turvallisuusriski, mutta villavaate lämmittää märkänäkin ja auttaa säilyttämään kehon lämpötilan riittävän korkeana. Villa myös kuivuu nopeasti, eikä haise samanlailla kuin keinokuidut. Myös telttakaverit kiittävät.





Merinovillan ylivoimaiset ominaisuudet



Merinovillasta ylivoimaisista ominaisuuksista puhutaan jatkuvasti. Merinovillan pitäisi olla vähemmän kutittavaa kuin esimerkiksi tavallinen suomalainen lampaanvilla, mutta joidenkin iholla sekin tuntuu.

Vaatteille tulee käyttötunteja vuodessa melkoinen määrä, mikä tarkoittaa tietysti sitä että laadun tulee olla kohdillaan. En juuri pese merinovillavaatteita varsinkaan talvella, kun pakkanen puree ne nopeasti hajuttomiksi, mutta laadukas merinovilla kestää myös varovaista konepesua.

En ole kovin palelevaa sorttia, joten pidän ennemmin ohutta merinovillakerrastoa alla ja puen siihen päälle tarvittaessa lisäkerroksia. Hikoilu on kylmällä ilmalla huono juttu, joten ennemmin lähden hieman viluisena liikkeelle ja lämpenen sitten lenkin myötä.


Kevätkeleillä riittää hyvin pelkkä merinovillapaita (paita ja pipo: Svala). Alle voi sujauttaa verkkopaidan!


Svalan merinovillakerrasto sopii erinomaisesti talvivalejeihin. Paidasta löytyy kahta eri mallia, joista minulle lähetettiin kokeiltavaksi pyöreäaukkoinen malli. Käytän ehkä enemmän poolokauluksia, sillä koen niskaan ja hartioihin pääsevän vedon ikäväksi. Mutta kauluria käyttämällä pyöreäkin kaulus on toimiva.

Käytän kokoa M ja valitsin paidassa koon S, ja se oli oikein hyvä valinta. Paita istuu hyvin päälle olematta kuitenkaan liian tiukka.

Svalan merinohousuista täytyy antaa numero 10+. Ne nimittäin ovat parhaat merinovillahousut joita olen kokeillut! Housujen istuvuus naisvartalolle on täydellinen, ne ovat juuri sopivan mittaiset ja vyötärökaistaleen toteutus on todella onnistunut. Hiukan leveämpi vyötärökaistale ei purista, mutta housu pysyy silti hyvin päällä.

Svalan merinovillakerrasto ei ole aivan ohuimmasta päästä, eli paras käyttölämpötila lienee alle +10 astetta. Neulos on kaksikerrosrakenteinen, eli alempi polypropyleeni siirtää hyvin kosteuden pois iholta, ja ylempi merinovillakerros pitää lämmön tasaisena. Keinokuidusta huolimatta kerrasto ei tuoksahda hielle. 



Tuulenpitävää päälle



Kun sisemmät kerrokset ovat kunnossa pitää miettiä vielä viiman ja mahdollisen sateen vaikutusta koko pakettiin. Tuulenpitävä vaate ei tarkoita hengittämätöntä hikimajaa, vaan kosteuden pitäisi haihtua päälimmäisen kerroksen läpi ulos. Toisaalta taas tilanteesta riippuen ylimmän vaatekerran pitäisi pitää vesi ulkona. 

Nykyaikasilla kuorivaatteilla tämä onnistuu, ja olo on miellyttävä sadevaatteista huolimatta. Päälimmäisen kerroksen voi hyvin jättää pois mikäli ilmankin tarkenee. Tykkään yleensä hiihdellä merinovillapaidassa, ja laitan takin päälle vasta tauolla. Säästä riippuen toki.




Kerrospukeutuminen toimii myös ääreisissä



Kerrospukeutumista voi soveltaa hyvin myös ääreisissä. Minulla itsellä on helposti hikoilevat kädet, joten hanskat kastuvat juoksulenkeillä melko varmasti. Kovalla pakkasella en viitsi juosta ilman hanskoja, joten puen alle merinovillaiset ohuet hanskat, ja siihen päälle toiset hanskat tai lapaset. Merinovillahanskat lämmittävät märkänäkin, ja luovuttavat kosteutta uloimpaan hanskakerrokseen. Tällöin näpit pysyvät kuivempina ja olo on mukavampi.

Kovalla tuulella esimerkiksi vaelluksella, koiravaljakkoajossa tai pyöräillessä kuorikinttaat ovat aivan ylivoimainen ratkaisu. Kuorikinttaita saa myös goretex-kalvolla, jolloin ne pitävät vettä. 



Svalan kaunis pipo mahtuu myös pyöräilykypärän alle. 


Myös pipo-osastolla kannattaa hyödyntää kerrospukeutumisen oppeja. Ohut villapipo tai tuubihuivi alle, ja tarvittaessa toinen päälle. Tuubihuiveilla pystyy helposti kikkailemaan erilaisia ratkaisuja päähän, kaulalle ja kasvoille. 

Jaloissa erityisesti vaelluksilla tuplasukat ovat yleisesti käytetty ratkaisu. Hiihdossa tai koiravaljakon jalaksilla jalat tuppaavat ainakin itsellä palelemaan, joten käytän yleensä ohuita villasukkia alla ja toisia paksumpia päällä. Oleellista on myös säilyttää jaloissa hyvä verenkierto, eli kengät eivät saa olla liian tiukalla tai sukkakerros liian paksu jalkineisiin nähden.




Tutustu Svalan vaatteisiin täällä. Heiltä löytyy myös Facebook -sivut.




Svalan vaatteet on valmistettu Suomessa jo vuodesta 1955! Kannattaa ehdottomasti tutustua merkkiin mikäli et ole sitä jo tehnyt. Luontoloinen arvostaa laatua. 

Lähetä kommentti

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.