Tarjolla ilmaista energiaa

Sisältää blogiyhteistyötä
Taustalla aurinkokennolaturi Phaesun Trek King 2x7 (14W), oikealla aurinkokennovalaisin ja -laturi POWERPlus Salamander sekä vasemmalla aurinkokennovalaisin LuminAID Spectra. 

Sain blogin kautta testattavaksi kotimaisen Solar Ideas -yrityksen maahantuomia aurinkoenergiaa hyödyntäviä valaisimia ja latureita. 

Mietin pitkään erilaisia näkökulmia tähän aiheeseen, ja kuinka kirjoittaa siitä mielenkiintoinen juttu. Lopulta päädyin siihen, että tuotteet itsessään ovat niin mielenkiintoisia että miksi lähteä kiertämään aihetta jonkin mutkan kautta. Tietysti retkeilijöitä kiinnostaa luontoa säästävä ja vaivaton aurinkoenergia! 

Vaellukset ovat hyvä tapa tehdä pesäeroa elektroniikkayliannostuksen kanssa. Vaikka kännykkä pysyisikin rinkassa suljettuna, joutuu monen muun elektronisen vempeleen akkua tai paristojen riittävyyttä miettiä. Meillä on retkellä mukana kännykän lisäksi kamera, gps -laite (ladattavilla paristoilla), hätälähetin, virtapankki, otsalamput sekä telttavalaisin. Kaikki laitteet toimivat joko akulla tai paristoilla, jotka ladataan täyteen ennen reissua ja toivotaan että ne riittävät koko vaelluksen ajan.

Olen miettinyt pidemmän vaelluksen tekemistä jo pitkään, ja samalla pohtinut energian riittävyyttä reissussa. Vähinkäänkin kamera on sellainen laite, että akkukesto tulee jossain välissä vastaan ja sitä joutuu lataamaan virtapankista. Toisaalta virtapankista voi joutua lataamaan myös kännykkää ja gps  -laitetta - joka toimii toki myös tavallisilla paristoilla - eli energiaa pitäisi olla mukana riittävästi. 

Aurinkoenergiaa on saatavilla aina, kun aurinko paistaa. Se ei käytännössä paina mitään, eikä itsessään kuluta luontoa millään tavalla. Siitä ei myöskään synny jätettä, kuten paristoista. Pidän siitä, että vaelluksella mukana olevat varusteet ovat monikäyttöisiä. Eli virtapankkina toimiva varataskulamppu on aika jees - varsinkin kun siihen voi ladata lisää virtaa auringosta! Taskulampuksi taipuva varavirtalähdePOWERplus Salamander on täysmittainen 3 W:n LED -taskulamppu, joka toimii myös 2400 mAh:n varavirtalähteenä. Siitä löytyy sekä usb- että mikro-usb -liittimet, eli sen voi ladata verkkovirran kautta ja siitä voidaan antaa virtaa kännykälle tai muille elektroniikkalaitteille. 

Lisäherkkuna sen kylkeen on lätkäisty myös aurinkokenno, eli valaisin latautuu esimerkiksi vaelluspäivän aikana rinkan päälle kiinnitettynä. Valaisin on kevyt mutta tukevan oloinen, ja lisäksi vielä vedenpitävä. Käyttö on yksinkertaista; yhdestä napista painelemalla valotehot vaihtuvat. Takaosan auki kiertämällä pääsee käsiksi latausportteihin. Vielä olisin voinut kaivata tukevaa kiinnityslenkkiä, jolla valaisimen saisi tukevasti rinkan pääliläppään kiinni latautumaan. 

Uskon että meillä on pitkä ja valoisa tulevaisuus Salamanderin kanssa vaelluksilla ja muilla reissuilla. Kuten jo aiemmin totesin, niin minusta retkikkamppeet pitäisi suunnitella mahdollisimman monipuolisiksi, jotta mukana kannettavien tavaroiden määrä saadaan optimoitua. 


Aurinkokennolaturista loputtomasti virtaa retkelleAurinkokennolaturi Phaesun Trek King on kevyt ja taitettava 14W (2x7W) litteä paneeli, jolla voi ladata reaaliajassa niin älypuhelimet kuin tabletitkin auringonvalon voimalla. Tuote painaa vain 390 grammaa ja pakkautuu litteäksi levyksi, eli sen voi hyvillä mielin napata mukaan reissuun. 
Paneelin voi ripustaa roikkumaan rinkkaan tai säätää kiinni ahkion päälle keräämään energiaa. Aurinkokennolaturin takana on kätevä tasku, johon ladattavan elektroniikkalaitteen voi sujauttaa ottamaan virtaa. Käytin itse paneelia sekä suoraan kännykän että varavirtalähteen (tässä tapauksessa aiemmin esitelty taskulamppu) lataamiseen. Molemmissa tapauksissa lataus onnistui vaivattomasti ja yllättävän tehokkaasti. 

Tuote vaatii toimiakseen suoraa auringonvaloa, mutta lataus vaikutti toimivan myös pienellä pilvisyydellä. Varjossa lataus keskeytyi, eli kenno on syytä suunnata aurinkoa kohti. 

Näen tällä tuotteella paljon mahdollisuuksia, sillä se toimii upeasti myös meidän sähköttömällä kesämökillä. Mökille on ollut jo pitkään harkinnassa aurinkokennopaneeli, ja vaikkei tällä vielä jääkaappia viilennetä saa lähes kaikki elektroniikkalaitteet ja valaisimet ladattua. 

Disco teltassa!Testin viimeisenä muttei vähäisimpänä kokeilin aivan huikean hauskaa puhallettavaa aurinkoenergialla toimivaa PackLite Spectra -valaisinta. Spectra kulkee pienessä tilassa taitettuna, ja sen voi ripustaa myös rinkan päälle keräämään auringonvalosta energiaa. Valaisimessa ei ole paristoja tai latauspistettä, eli se toimii puhtaasti aurinkoenergialla. 

Kun lamppu otetaan käyttöön se yksinkertaisesti vedetään suoraksi ja puhalletaan hieman ilmaa sen sisälle. Remmi taittuu näppärästi kiinnikelenkiksi. Valaisin ei käytännössä paina mitään eikä vie rinkassa tilaa, eli se lähtee ehdottomasti jatkossa mukaan vaelluksille. 


Spectra on erinomainen yleis- ja tunnelmavalaisin, eikä se häikäise liikaa ahtaassa tilassa kuten teltassa. Valaisuteho riittää pieneen puuhasteluun ja lähemmäksi tuotuna myös lukemiseen. Ja mikä hauskinta: valosävyn voi valita kahdeksan eri värin joukosta ja valaisimen voi säätää myös vaihtamaan väriä itse!


Kokeile rohkeastiKokeilin itse valaisimia pääsiäisreissulla Peuranpolulla, ja tykästyin kovasti niiden helppokäyttöisyyteen ja monipuolisuuteen. Kovilla pakkasilla en lähtisi lataamaan akullisia tuotteita auringonvalossa, mutta reilusta plussan puolella oleva mittari ja kirkkaana porottava aurinko mahdollistivat testin keväthangilla. Ja hienosti ne toimivat!

Aurinkokennopaneeli ei ollut silloin vielä testattavana, mutta uskoisin että se pelittää myös pakkasella, koska siinä ei ole sisäänrakennettua akkua joka tyhjenisi sitä mukaa kun latailee. Pitää vain huolehtia, että ladattava laite on lämpimässä paikassa esim. kuumavesipullon vieressä. Aurinkokennopaneeli on ollut testissä nyt muutaman viikon, ja pärjäsin viikonlopun mökkireissun  sometukset pelkästään sen antaman lisävirran avulla.

Aurinkoenergian hyödyntäminen myös täällä pimeässä pohjolassa on nykypäivää. Varsinkin kesäaikaan, kun valoisaa on kellon ympäri aurinkokennovalaisimet ovat todella erinomainen hankinta. Aurinkokennolla varustetut tuotteet ovat minusta myös kohtuullisen hintaisia, eli kokeilusta ei joudu pulittamaan valtavia summia.

Kerron mielelläni lisää tuotteista ja voitte olla myös suoraan yhteydessä Solar Ideas -yritykseen mikäli kiinnostuitte tuotteista! Kertoilen niistä varmasti lisää kesäreissujen myötä.

1 kommentti :