Mun lempparit

Lempparivaruste on just se objekti joka tuottaa iloa aina kun sitä käyttää. Se toimii käyttötarkoituksessaan moitteettomasti ja lisäksi omaa sen "jonkin jutun" joka tekee siitä spesiaalin. Lempparivaruste ei ole vain tavallinen tuote.

Takomorunnersin viikkohaasteena oli jonkin aikaa sitten suosikkivarusteet urheilussa ja siitäpä ajattelinkin kirjoittaa vähän tälleen jälkijunassa. Olen jo aiemmin tunnustautunut välineurheilijaksi ja saan kovasti nautintoa siitä että omistan laadukkaat ja tarkoitukseen sopivat varusteet lajissa kuin lajissa. Ajattelinkin kasvattaa tätä aihetta sen verran, että kerron kolme lempparivarustetta kolmessa varsin erilaisessa touhussa, eli juoksussa, rekikoiraurheilussa ja vaeltamisessa.

Aloitetaan siitä juoksusta. Juoksussa arvostaa varusteiden keveyttä ja hengittävyyttä. Varusteiden toki toivoo olevan kestäviä ettei niitä tarvitse jatkuvasti uusia, mutta on selvää että juoksukengät kestävät sen minkä kestävät ja sitten ne uusitaan. Materiaalien pitäisi kestää pesua suht korkeassa lämpötilassa.


Flipbelt on lähes aina vyöllä juostessa, mikäli juoksureppu on yliampuva valinta. Sinne sujahtaa 0,25 l pehmeä juomapullo, pari geeliä ja puhelin. Flipbelt on tuollainen vyötärömakkara joka pujotetaan päälle ylä- tai alakautta. Se ei hölsky kuten erilaiset juomavyöt tuppaavat tekemään, ja pitää talvella geelit ja juomat sulana mikäli puetaan päälyvaatteiden alle. Flipbelt on myös varsin huomaamaton salilla.


FEET-juoksukengät on päässeet nyt lenkkari nro. 1 -kategoriaan (syrjäyttivät Salomonin Speedcross Pro't). Ne on söpöt ja aina yhtä kiva vetäistä jalkaan niin maastoon kuin matolle. Lue lisää feeteistä täältä.


Salomonin juoksureppu Advanced skin 12 syö sisäänsä 2 litran juomarakon ja kaiken mitä pitkällä juoksulenkillä voi kuvitella tarvitsevansa. Olkahihnoihin saa kaksi puolen litran juomapulloa ja geelipaikkoja löytyy sivuilta. Halusin tuollaisen liviimallisen juoksurepun joka istuisi selkään hölskymättä ja Salomon täyttää toivotut kriteerit. Tilaa tuossa on vaikka pienelle päivävaellukselle mutta harvemmin tulee kovin täyteen pakattua juoksulenkeillä. 


Rekikoiraurheilussa varusteiden tulee olla ennen kaikkea kestäviä ja painolla ei ole niin väliä. Muutamaa lisäkiloa ei huomaa reen kyydissä missään, mutta ongelmissa ollaan jos ultrakevyt reki hajoaa kymmenien kilometrien päässä lähimmästä autotiestä. Kisoissa on tietenkin sitten ihan eri juttu että millaisen hornetin sitä valitsee. :P Syksyllä tuulenpitävyys ja jonkinmoinen sateen (tai mudan) hylkiminen ovat tärkeimpiä juttuja. Ja tietenkin se että vaatteita tulee pestyä noin tuhat kertaa vuodessa koska ne likaantuvat.


Arktic -tobogganreki - hienoa suomalaista käsityötä. Halusin reen joka kestää sukupolvelta toiselle ja lähinnä paranee ajan kuluessa. Tässä valinnassa ei syynätty grammoja tai muita pikkuseikkoja. Arktic -reki on yksinkertaisesti kaunis käsityönäyte ja ohjattavuudeltaan ja kuljetuskapasiteetiltaan omaa luokkaansa. Sanomattakin selvää että tällä on mukava kruisailla!


Hornet-reki edustaa sitä toista ääripäätä verrattuna isoon kuormarekeen. Se on kevyt ja notkea ja sopii hyvin lyhyeen ja vauhdikkaaseen ajamiseen. Omalla neljän koiran valjakolla Hornet on se tavallisempi valinta, sillä se on helppo nostaa kuljetukseen auton katolle tai purkaa pienempiin osiin. Ostin sen vuosia sitten käytettynä ja olen joutunut uusimaan vain kuluvia osia eli jalaksia. Todella laadukas ja luotettava tuote; todellakin hintansa veroinen.


Rekikoiraurheiluun sopivat vaatteet ovat kestäviä ja tukevia. Kuten kaikessa pukeutumisessa suosin kerroksia, ja mietin melko kauan minkä tuulenpitävän kerroksen hankkisin valjakkohommiin. Pääsin sopivasti talvivaellusharrastuksen myötä tutustumaan suomalaisen Sastan kuorivaatteisiin, ja ihastuin heti tarkasti suunniteltuun 3poles-asuun. Se on muuten tainnut pärjätä Retki-lehden testeissäkin aika hyvin. Takissa on aivan järjettömän hyvä huppu ja riittävästi liikkumavapautta. Housut on kätevät henkselimallit kokopitkillä vetoketjuilla varustettuina.

Vaeltamisessa ideaalivaruste yhdistää juoksun ja rekikoirailun, eli varusteen pitäisi olla sekä kevyt että kestävä. Vaellusvarusteita on niin paljon ja moneen eri käyttöön että on hirveän vaikea valita lempparit! Telttoja meillä on ollut monen monituista, mutta kestosuosikiksi on jäänyt "Fjällun viewi" joka on hieman erikoiseen tyyliin toteutettu kupoli. Oma selkä taasen on niin notko että yleisesti ottaen selkää nuolevat kiipeilyrinkat (esim. Jack wolfskin) istuvat siihen parhaiten. Yllärinä myös Ospreyn rinkat tuntuvat sopivan.


Osprey Xena 85-rinkka. Koska naisetkin voi halutessaan kantaa isoja ja painavia rinkkoja. Se on iso, se on pinkki ja se istuu tällaiseen notkoselkäänkin kuin liimattu. Meillä ei ole Ospreyn kanssa vielä kovin pitkää taipaletta takana mutta ilolla nakkaan sen selkääni joka kerta.


Meillä on valehtelematta asunut vuosien varrella melko monta telttaa. Olen halunnut kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja yleensä hankkinut teltat käytettynä. Mielenkiintoni heräsi Fjällräven Akka View-teltan ilmestyessä markkinoille. Olimme juuri lähdössä Islantiin vaeltamaan ja tarvitsimme sinne itsestäänseisovan teltan. Ostin sen ihan uutena, ja rakkaussuhde syttyi välittömästi. Se on pitkälle ihmiselle ihanan korkea, helppo pystyttää ja tukeva. En usko että Viewi on lähdössä kovin nopeasti kiertoon.


Trangia on ehkä se perinteisin retkikeitin ikinä. Se on helppokäyttöinen, tukeva, monipuolinen (toimii vaikkapa pitsauunina) ja kestävä. Me käytetään Trangiaa kaasulla. Muutama trangian tuoma extragramma neutraloituu sen käyttömukavuudessa. Soolovaellukselle toki otan vähän pienemmän keittimen mukaan.

 

Haastan teidätkin kertomaan lempparivarusteistanne! Mitkä varusteet tuottavat teille hyvää fiilistä?



Seuraa Instagramissa/Facebookissa

6 kommenttia

  1. Oi ihana <3 Mun oiskin pitänyt jo tehdä uusi postaus silleen pitkästä aikaa, ja jostain muusta kuin juoksemisesta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on ollut jo jonkin aikaa odottelemassa että milloin ehtisin katsoa valmiiksi. Teeppä siekin! :)

      Poista
  2. Tuo Flipbelt näyttää kätevältä! Toimisikohan se suunnistaessakin? Musta tuntuu, että metsässä juostessa kaikki juoksu/juomavyöt pomppivat pois paikoiltaan alta aikayksikön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että toimisi! Kannattaa aivan ehdottomasti testata, on jäänyt kaikki muut juomavyösysteemit kaappiin tuon hankinna jälkeen. :) Toimii tosiaan ainakin 0,25 litran lötköpullojen kanssa hyvin ja mahtuu useampi pullo sekä geelit sun muut tarpeet.

      Poista
  3. Moi Sini. Ryhdyin vasta lukijaksesi, joten ekaks kiitos hienosta blogista ja mielenkiintoisista jutuista. Mullakin on rekikoira, muutti tyttö Lumo. Viihdyn enimmäkseen ulkosalla joten ymmärrät varmaan miksi pidän blogistasi. Lempi varusteista. Niitä voisin mainita tässä kolme. Ekä on hyttysmyrkky wilmas nordik summer. Jep. Se on tosiaan mun lempivarusteeni, koska se todella toimii kaikkiin ötiäisiin ja sen tuoksu saa aina reissu fiilikselle. Sitä kuluukin runsaita määriä kesäisin. Toinen on yks mun takeista, Sasta Puuska. Se on WS takki ja se toimii syksyn lenkkeilyssä, hiihtovaelluksilla, kesällä viileinä iltoina nuotiolla ja urbaanissa ympäristössä. Ihan paras takki mukavuutensa ja toiminnallisuutensa vuoksi. Kolmas on mun lemppari makuupussi Goga jonka kahina ja tuoksu saa myös reissu fiiliksiin ja kaipaamaan tuntureille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit blogiini! Pahoittelut kun vastaamisessa kesti heti. :) Pitääpä ottaa tuo hyttysmyrkkyvinkki ylös ensi kesää varten. Itsellä tuoksut herättää ihan samalla lailla fiiliksiä ja muistoja reissuista. Ei tarvitse kuin avata retkeilyvälinekaapin ovi ja heti lähtee mieli laukkaamaan.

      Poista

Instagram

Luontoloinen. Theme by BD.