Luonnon päivät 2017
Luonnon päiviä järjestetään Suomi100 -teeman mukaisesti pitkin vuotta. Teemapäivien tarkoituksena on houkutella ihmisiä ulos nauttimaan upeasta luonnostamme. Juoksuaskeleet Satu jo kirjoittelikin blogissaan  eilen vietetystä Sukella talveen -päivästä johon mekin osallistuttiin. Luonnon päivien virallinen sivu löytyy https://www.luonnonpaivat.fi/.

 Luonnon päivien listaamana kymmenen hyvää syytä lähteä luontoon: 
1. Tienaa satanen. Kansallispuistojen kävijöistä 82 % kokee vierailulla olleen melko tai erittäin paljon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, ja kävijät arvioivat ne noin 100 euron arvoiseksi**. Luonnon päiviin osallistuminen on kuin laittaisit rahaa omaan hyvinvointikassaasi.


2. Verenpaine laskee. 15–20 minuuttia luonnossa lisää elinvoimaisuutta ja laskee verenpainetta. Luonnon päivät -tapahtumat ovatkin todellinen ”sydänlääke”.


3. Kunto nousee. Liikumme luonnossa huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa, vaikka liikunta tuntuu kevyemmältä. Tee luonnosta oma kuntosalisi Luonnon päivänä.


4. Keskittymiskyky paranee. Luonnossa liikkuminen ja siellä vietetty aika parantavat keskittymiskykyä. Kannattaa ottaa muksut mukaan: tutkimuksissa on huomattu, että luontoilu vähentää esim. lasten ADHD-oireita. Tee Luonnon päivän kokemuksesta koko perheen yhteinen tapa.


5. Jäätkö kaupunkiin? Ei hätää: lähiluonto hoivaa. Kaupungin viheralueiden käyttö vähintään 5 tunnin ajan kuukaudessa parantaa kaupunkilaisten henkistä hyvinvointia merkittävästi. Aloita Luonnon päivänä lähiluonnossa.


6. Mieliala paranee. Kansallispuistokävijät kokivat, että käynti lisäsi tyyneyttä ja rauhallisuutta, onnellisuutta, elinvoimaisuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä vähensi alakuloisuutta. Kokeile jotain Luonnon päivän kansallispuistotapahtumaa tai etsi joku muu erämainen luontokohde.


7. Nuku paremmin. Reippailu luonnossa parantaa unenlaatua ja vähentää unihäiriöitä. Vietä Luonnon päivä luonnon helmassa ja nuku sikeästi seuraava yö.


8. Lisää sosiaalista hyvinvointiasi. Tutkimukset osoittavat, että ryhmässä luontoilevat kokevat sosiaalisen hyvinvointinsa lisääntyvän. Lähde Luonnon päivänä luontoon yhdessä kavereiden tai perheen kanssa, tai tutustu uusiin ihmisiin tapahtumissa.


9. Nauti ruoasta luonnon helmassa. Ruoka maistuu luonnossa paremmalta! Tee hyvät retkieväät ja tarjoile kanssaretkeilijällekin. Luonnon päivänä syödään yhdessä luonnossa.


10. Saa hyvä mieli hyvästä teosta. Vapaaehtoistyötä tekevät ovat tutkitusti onnellisempia. Vie Luonnon päivänä luontoon joku, joka sinne ei muuten pääsisi, osaisi tai uskaltaisi lähteä.


Vietin itse Sukella talveen -teemapäivää yhdessä ystäväni Marian sekä siperiankakaran Miskan kanssa. Pakattiin aamulla rinkat ja sukset sekä fätti autoon ja ajettiin Hällskärin laavulle merenrantaan. Aikeena oli suksia sekä polkea pieni lenkki, mutta kuvasta voitte päätellä että oliko jäälle asiaa: 


Päädyttiin sitten vain ihailemaan merimaisemia ja käveleskelemään rannalla. Tuuli oli melko navakka mutta ilma oli nollan tuntumissa. Kyllä se silti vähän meinasi hytisyttää. 
Laavu oli tyhjillään kun saatiin tarpeeksemme maisemien ihailusta, mutta edessämme oli ongelma. Kuinka tuossa puita täynnä olevassa laavussa nukkuisi? Jostain kumman syystä (?) polttopuut oli ladottu kauniisti koko laavun täydeltä vaikka takana olisi ollut räystäällä suojattu paikka puille. Reippaina tyttöinä näimme mahdollisuuden hyötyliikutaan, ja tunnin verran kun huhkimme alkoi laavu näyttää jo tyhjemmältä. Keräsimme vielä roskat pois ja laasimme laavun havunoksilla oikein juhlakuntoon. Luonnon päivien hyvä teko suoritettu, terv. Roskaton vaelluskummi nro. 52. :) Puusavotan jälkeen alkoi olla jo nälkä, ja haimme rinkat autolta ja ryhdyimme ruuanlaittohommiin. Vaikka retki oli muuten suhteellisen spontaani ja suunnittelematon, niin perjantaina olimme käyttäneet tovin jos toisenkin ruokien miettimiseen. ;) Ihan ei menty perinteisellä makkaralinjalla tälläkään kertaa, vaan ruokana oli shaksukaa pienellä muunnoksella, ja jälkkäriksi banaanipannareita vaniljavanukkaalla ja runsaalla kanelilla. Kelpas!
 Saatiin illalla varsin hauskaa herrasmiesseuraa laavulle ja ilta sujui nopsaan höpistessä. Joskus kahdeksan jälkeen jäätiin taas kolmestaan ja ryhdyttiin nukkumisvalmisteluihin. Ulkoilmassa alkaa aina väsyttää aikaisin. :) Petasin Miskalle paikan meidän keskelle, mutta ei kerennyt edes laittaa makuupussin vetoketjua kiinni kun pentu vilahti sinne kaveriksi niin että vain hännänpää näkyi ulkona. Kummallinen koira... No niin me sitten nukuttiin, tosin mietin että joudun ehkä hommaamaan extraleveän pussin kun tuo koira kasvaa. Aamulla herättiin kahdeksan maissa ja kokkailtiin vielä aamupalaa tulilla. Siivottiin laavu tiptopkuntoon ja jätettiin sytykkeet seuraaville. Saatettiin myös heittää ilmoille haaste kiertää kaikki paikkakunnan laavut vuoden aikana... :)

 Niin ja ensimmäinen rasti nuku yö ulkona -kamppiksesta suoritettu! 

Osallistuitko sinä Suomen Luonnon päivään? Muista tägätä #luonnonpäivät #luontolähettiläs #suomi1005 kommenttia :

 1. Vau, mahtavaa! Kerro joskus vinkkejä talvena ulkona nukkumisesta ihan noviisille! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa!! Just samaa ajattelin kuin Hannakin. Jaathan vinkkejä! :)

   Poista
  2. No täytyyhän sitä kun pyydetään! :) :)

   Poista
 2. Kätevä lämpöpatteri sulla käytössä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekkin! Vielä vain kun kasvaa niin ei mene makuupussin vetoketju kiinni. Voihan sitä tieten aina yhdistää tuplapussin niin mahtuu paremmin. :) Fiksuja nuo huskyt kun tietävät mistä naruista vedellä. Tuokin niin lellikki kuin olla ja voi.

   Poista