Mun BuJo

Työkalenteri sekä pöytäkalenterina että sähköpostissa, kännykän kalenteri, muistivihko töissä, kännykässä muistilappusovellus, lista siellä, muistilappu tuolla (koneen näyttö kuorrutettu niillä), osa jutuista päässä josta ne pyyhkiytyvät pois. Kauppaan menossa mutta viikon ruokia ei mietytty. Treenikalenteri (päässä) muuttuu jatkuvasti kun kaikkia menoja ei ole kirjattu yksiin kansiin. Miehellä oli vissiin joskus iltavuoroja...Kuulostaako tutulta? 


Listat ja asioiden suunnittelu on minun juttuni. Valmistelen, kirjaan, suunnittelen ja mielikuvaharjoittelen. Harmillisesti kaikki tämä hyödyllinen informaatio päätyy usein sellaiseen paikkaan etten tule lopulta hyödyntäneeksi sitä (se tietokoneennurkkaan kirjattu viikon ruokalista joka jäi kotiin). En tarvitse bullet journalia siksi että olisin epätäsmällinen ja arkeni olisi kaaosta, vaan tarvitsen sitä siihen että saisin keskitettyä kaiken tiedon sellaiseen muotoon että pystyn sen hyödyntämään kunnolla. 

Kännykkäaikana kaikki mieleen tulevat jutut on helppo kirjata ylös yleensä melko lähellä nököttävään puhelimeen. Kännyköissä on vain se huono puoli, että kokonaisuuskuva hämärtyy puhelimen syövereihin. Kännykän kalenteri on loppujen lopuksi melkoisen pieni piperrys josta on vaikea nähdä kaikkia viikon/kuukauden/puolen vuoden/vuoden menoja kerralla. Ja helposti joku juttu unohtuu viime tippaan kun se ei ole helposti vilkaistavissa viikon mittaa kalenterista. 

Puhumattakaan sitten töihin liittyvistä jutuista. Olisi kiva suunnitella asiat viikko ja kuukausitasolla, mutta helposti sitä elää vain päivän kerrallaan. Työkalentereista se pöytäkalenteri näyttää viikon kerrallaan, ja sähköinen kalenteri (kyllä, minulla on töissä tuplakalenteri) näyttää kuukautta kerrallaan. 

Kaikkeen tähän on ratkaisuna bullet journal eli bujo. Bujo kokoaa yksiin kansiin kalenterin, listat, suunnitelmat, muistilaput, palaverit jne. Ja ne on helposti löydettävissä vihkosta sisällysluettelon avulla. Bujo rakentuu isommasta kokonaisuudesta pienempään, eli sisällysluettelon jälkeen asioita tutkitaan vuositasolla, sitten kuukausitasolla, viikottain ja lopulta (tarvittaessa) päivätasolla. Tällä tavoin ennakointi paranee ja pystyy yhdellä vilauksella katsomaan että jahas, nuo synttärit on tässä kuussa ja lomamatkaa varten pitäisi tehdä varauksia.

Sisällysluettelo ja tulevaisuusloki 

Vuosikalenteri


Tavoitteet


Kuukausinäkymä


Viikkonäkymä
Homman ydin on sisällysluettelo, joka toimii bujon ydinlankana. Rakensin bujoni siten että sisällysluettelon jälkeen tulee tulevaisuusloki josta pystyy yhdellä silmäyksellä katsomaan ne tärkeimmät menot (pidän tätä ehkä vähän turhana tällä hetkellä), jonka jälkeen tulee vuosikalenteri (ihanaa värkkäämistä!) ja sen jälkeen tulee tavoitteet ja lomat. Siitä hypätäänkin suoraan kuukausinäkymiin, jotka loin yhteen putkeen tammikuusta joulukuuhun.

Sen jälkeen olen antanut asioiden vain tapahtua, eli teen muutaman viikon kerrallaan jonka jälkeen saattaa tulla pari sivua kirja- ja leffasuosituksia, töihin liittyviä muistiinpanoja, tarpeellisia ostoksia, synttärilahjaideoita... jonka jälkeen jatkuvat taas viikkonäkymät. Kaikki vain kirjataan sivunumeron kera sisällysluetteloon ja homma on hallinnassa. Bujo on ihanan rento!

Ne vaikeat valinnat


Kirjakauppaan marssiessa minulla oli valmiiksi mietitty pari juttua. Halusin että vihko on kovakantinen ja musta, siinä on kuminauha ja kirjanmerkki, sivut on laadukkaat ja riittävän paksut sekä viivoitetut (perinteinen bujon pisteytyskin ok) ja kirjan koko on noin A5. Mikään pieni piiperrys ei sovi lennokkaalle luonnolleni, enkä myös halunnut työstää suurennuslasikokoisia tekstejä. Joten riittävän iso.


Sopiva kirja löytyikin Suomalaisesta, ja ostin samalla siihen sopivia kyniä ja tusseja. Tuo keskellä näkyvä vaaleansinen tussi on osoittautunut aivan ylivedoksi! Sitä voi nimittäin pyyhkiä kynän päässä olevalla kumilla. Merkki on vissiin Pilot Frixion ja tosiaan Suomalaisesta sen löysin. Muuten käytän enimmäkseen mustaa ohutta tussia ja muutamaa yliviivauskynää jotka olen "värikoodannut" kirjan etukanteen. Kannattaa muuten testailla erilaisia kyniä vaikka kirjan takasivuille niin näkee että mikä kynä tulee läpi sivuista! Tein nimittäin itse yhden virheostoksen kynien suhteen kun tussi näkyi selvästi paperin toisella puolella. Onneksi en ehtinyt käyttää sitä muuten.

Näin kuukauden käytön jälkeen olen edelleen yhtä innoissani. Bujo toimii just niinkuin toivoinkin, ja sitä on helppo kuljettaa mukana uudessa RedDogin laukussani. Paras puoli siinä on treenisuunnittelu, jossa pystyn nyt huomioimaan helposti muut menot, miehen iltavuorot, hieronnat ja tarpeelliset lepopäivät. Treenit onkin menneet aikalailla suunnitelmien mukaisesti (jalkaongelmia lukuunottamatta) ja olen tähän hyvin tyytyväinen. Viikkonäkymiin kirjaan yleensä myös ruokalistat ja teen töihin ja muuhun elämään liittyviä muistutuksia ja tehtäviä.

Bullet journalissa virheet eivät haittaa, ja sitä voi kehittää jatkuvasti tehokkaammaksi ja täydellisemmäksi, tai hutaista vain pikaisesti viikon aikataulut jos enempään ei ole aikaa. Bujo on just mun näköinen ja ihan täydellinen. <3


Oletko sinä hurahtanut bujoon tai harkitsemassa sen perustamista? Mikä siinä viehättää eniten? 


2 kommenttia :

  1. Itseasiassa pienimuotoisen bujon tein blogiin liittyvistä jutuista, sillä ne ei vaan millään mahdu perus kalenteriini. Treenikalenterikin pitäisi olla erikseen mutta ne sentään vielä mahtuu tavis kalenteriini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silleen minullakin oli aikaisemmin että blogit ja treenit ja arki ja työ erikseen. :) Tämä on nyt passannut itselle tosi hyvin kun näkee kaiken kerralla.

      Poista