Retkitaitoja: MSR XGK -keittimen huoltaminen
Bensakeitin on tehokas, toimintavarma ja luotettava keitin. Se ei säikähdä kovaakaan pakkasta, ja sulattaa nopeasti lumet vedeksi. Vesi kuumenee kiehuvaksi muutamassa minuutissa. Bensakeitin on tosi kiva retkikaveri, kunhan sitä pitää kunnossa. 

MSR XGK ex on toinen bensakeittimeni (edellinen oli trangian oma keitin). Kokeilin keitinmallia talviretkeilykurssilla, ja vetäjän suosituksesta hankin niitä kaksi kappaletta. Pumppuja minulla on yhteensä kolme, sillä ne ovat keittimen helpoiten hajoava osa. 

XGK on minun näkemykseni mukaan bensakeitinten karvalakkimallia. Sen saa päälle ja pois ja toimintavarmuus on suhteellisen hyvä. Gourmee -kokkailuun taasen se ei sovi, sillä tehoja ei pysty säätämään. Olen keitellyt sillä monenmoiset padat ja paistanut pihvit ja lätyt, mutta varovainen saa olla. Eräänkin kerran on mustuneita ruuantähteitä raavittu kattilan pohjalta.

Käytän omassa keittimessäni vain Neste Green -bensaa. Se on mahdollisimman puhdasta ja tästä syystä rasittaa ja likaa keitintä vain vähän. Bensakeitintä tulee käytettyä hyvin tuuletetussa teltassa, mutta terveydelle vaaratonta bensaa on tuskin olemassa. Bensakeittimen käyttö teltassa on myös suuri turvallisuusriski ja vaatii huolellisuutta ja keittimen käyttötaitoa. 


Keittimien testailua ennen reissua. Epähuomiossa jäänyt huoltosetti ei kuulu tuonne keittimen viereen! Keitinlaatikko tulee aina pitää puhtaana ja tyhjänä muista tavaroista keittelyn aikana.


Keittimen huoltaminen jakautuu kahteen osaan: itse keitinosan huoltaminen ja pumpun huoltaminen

Huoltamiseen on tarjolla kaksi eri settiä MSR:ltä, Annual Maintenance kit ja Expedition service kit . Ensimmäiseksi mainittu setti on hieman suppeampi, ja tarjoaa tarvikkeet perushuoltoon. Jälkimmäinen taasen sisältää aikalailla kaiken tarvittavan varaosista lähtien. Omistan itse tuon laajemman huoltosetin ja pidän sitä mukana myös reissussa. Erityisesti O-renkaat saattavat vaatia vaihtoa.

Huoltaminen oli helppoa, kun seurasi MSR:n huoltovideoita. Kesällä huoltotoimenpiteet voi tehdä ulkona jolloin bensahuurujen haistelu jää vähemmälle, mutta näin talvella sisällä on mukavampaa. Alusta kannattaa vuorata vähintäänkin paksusti sanomalehdillä, sillä bensaa vuotaa tippa jos toinenkin vähän joka vaiheessa. 


MSR:n omat opasvideot ovat todella selkeitä, ja auttavat vaihe vaiheelta läpi huoltoprosessin. Ainoa ongelma on videon pysäyttely huoltotoimenpiteiden aikana, kun kädet on mustat ja bensassa. Suosittelen siis hanskojen käyttöä. :) Käsien puhdistamiseen varasin paketillisen esimerkiksi biltemasta saatavia puhdistusliinoja. Keittimen osia putsasin aivan vain talouspaperilla. Keittimen huoltaminen:Pumpun huoltaminen:


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti